Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto malinowa chmurka

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
1 h+czas chłodzenia ciasta+czas tężenia galaretki
Liczba porcji:
blacha 25x30 cm
Czas pieczenia:
90 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Kruche ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 110 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 5 g proszku do pieczenia

Malinowa warstwa:

  • 400 g malin (mogą być świeże lub mrożone)
  • 1000 g wody
  • 3 galaretki o smaku malinowym

Krem śmietankowy:

  • 500 g śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 40 g cukru pudru

Beza:

  • 3 białka jaj
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

 

Dodatkowe:
  • 50 g płatków migdałów
  • blacha do pieczenia o wymiarach 25×30 cm
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Ubijaną na krem śmietanę kremówkę należy ciągle kontrolować, ponieważ czas ubijania zależy
    od producenta śmietany, a także od stopnia jej schłodzenia. W niektórych przypadkach należy
    odrobinę zwiększyć czas ubijania, w niektórych natomiast zmniejszyć.
  • Uwaga! blacha z ciastem po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować motylek, wlać białka z 3 jaj i wsypać szczyptę soli.
    Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubić białka na pianę. Czas 4 minuty, prędkość 4.
  2. Następnie otworzyć zaślepkę, ustawić robota na mieszanie. Czas 4 minuty, prędkość 4. Przez
    otwór stopniowo wsypywać 150 g cukru drobnego do wypieków. Ubijać pianę z cukrem, aby ten
    się rozpuścił i nie był wyczuwalny w pianie.
  3. Zdjąć pokrywę. Masę bezową przełożyć do blachy o wymiarach 25×30 cm wyłożonej papierem
    do pieczenia, wyrównać wierzch. Posypać na wierzchu 50 g płatków migdałów.
  4. Piekarnik nagrzać do 90°C, suszyć bezę około 90 minut. Chrupiącą bezę wyjąć z piekarnika,
    odłożyć na pewien czas.
  5. 1000 g wody zagotować, wsypać 3 galaretki o smaku malinowym. Całość dokładnie
    wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia, a nawet do lekkiego tężenia.
  6. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Wsypać 180 g mąki pszennej, 30 g cukru pudru,
    dodać 3 żółtka, 5 g proszku do pieczenia oraz 110 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki.
    Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Opcja ugniatanie, 3 minuty, prędkość 2.
  7. Zdjąć pokrywę, przy pomocy łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia miksującego.
    Ponownie założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką i dalej wyrabiać ciasto. Opcja ugniatanie, 2
    minuty, prędkość 2.
  8. Zdjąć pokrywę. Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć kruche ciasto, krótko zagnieść dłonią.
    Ciasto owinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 30 minut (lub do lodówki na 60
    minut).
  9. Po tym czasie ciasto równomiernie rozłożyć na dnie blachy o wymiarach 25×30 cm wyłożonej
    papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec ciasto około 20 minut.
  10. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 500 g śmietany kremówki 36% i wsypać
    40 g cukru pudru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubić śmietanę na krem. Czas 2 minuty,
    prędkość 4.
  11. Zdjąć pokrywę. Dodać 250 g serka mascarpone. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką,
    wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  12. Teraz pora złożyć ciasto. Na kruche przestudzone ciasto wyłożyć równomiernie 400 g malin.
    Całość zalać lekko tężejącą już galaretką. Wstawić do lodówki na około 60 minut, aby galaretka
    całkowicie stężała.
  13. Na galaretkę wysmarować równomiernie krem śmietanowy, na to położyć płat bezowy.
  14. Ciasto przechowywać w lodówce.
Udostępnij:
4.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek