Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto malinowa chmurka

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
1 h+czas chłodzenia ciasta+czas tężenia galaretki
Liczba porcji:
blacha 25x30 cm
Czas pieczenia:
90 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:

Kruche ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 110 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 5 g proszku do pieczenia

Malinowa warstwa:

  • 400 g malin (mogą być świeże lub mrożone)
  • 1000 g wody
  • 3 galaretki o smaku malinowym

Krem śmietankowy:

  • 500 g śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 40 g cukru pudru

Beza:

  • 3 białka jaj
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

 

Dodatkowe:
  • 50 g płatków migdałów
  • blacha do pieczenia o wymiarach 25×30 cm
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Ubijaną na krem śmietanę kremówkę należy ciągle kontrolować, ponieważ czas ubijania zależy
    od producenta śmietany, a także od stopnia jej schłodzenia. W niektórych przypadkach należy
    odrobinę zwiększyć czas ubijania, w niektórych natomiast zmniejszyć.
  • Uwaga! blacha z ciastem po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować motylek, wlać białka z 3 jaj i wsypać szczyptę soli.
    Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubić białka na pianę. Czas 4 minuty, prędkość 4.
  2. Następnie otworzyć zaślepkę, ustawić robota na mieszanie. Czas 4 minuty, prędkość 4. Przez
    otwór stopniowo wsypywać 150 g cukru drobnego do wypieków. Ubijać pianę z cukrem, aby ten
    się rozpuścił i nie był wyczuwalny w pianie.
  3. Zdjąć pokrywę. Masę bezową przełożyć do blachy o wymiarach 25×30 cm wyłożonej papierem
    do pieczenia, wyrównać wierzch. Posypać na wierzchu 50 g płatków migdałów.
  4. Piekarnik nagrzać do 90°C, suszyć bezę około 90 minut. Chrupiącą bezę wyjąć z piekarnika,
    odłożyć na pewien czas.
  5. 1000 g wody zagotować, wsypać 3 galaretki o smaku malinowym. Całość dokładnie
    wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia, a nawet do lekkiego tężenia.
  6. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Wsypać 180 g mąki pszennej, 30 g cukru pudru,
    dodać 3 żółtka, 5 g proszku do pieczenia oraz 110 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki.
    Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Opcja ugniatanie, 3 minuty, prędkość 2.
  7. Zdjąć pokrywę, przy pomocy łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia miksującego.
    Ponownie założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką i dalej wyrabiać ciasto. Opcja ugniatanie, 2
    minuty, prędkość 2.
  8. Zdjąć pokrywę. Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć kruche ciasto, krótko zagnieść dłonią.
    Ciasto owinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 30 minut (lub do lodówki na 60
    minut).
  9. Po tym czasie ciasto równomiernie rozłożyć na dnie blachy o wymiarach 25×30 cm wyłożonej
    papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec ciasto około 20 minut.
  10. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 500 g śmietany kremówki 36% i wsypać
    40 g cukru pudru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubić śmietanę na krem. Czas 2 minuty,
    prędkość 4.
  11. Zdjąć pokrywę. Dodać 250 g serka mascarpone. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką,
    wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  12. Teraz pora złożyć ciasto. Na kruche przestudzone ciasto wyłożyć równomiernie 400 g malin.
    Całość zalać lekko tężejącą już galaretką. Wstawić do lodówki na około 60 minut, aby galaretka
    całkowicie stężała.
  13. Na galaretkę wysmarować równomiernie krem śmietanowy, na to położyć płat bezowy.
  14. Ciasto przechowywać w lodówce.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy