Ubijaną na krem śmietanę kremówkę należy ciągle kontrolować, ponieważ czas ubijania zależy
od producenta śmietany, a także od stopnia jej schłodzenia. W niektórych przypadkach należy
odrobinę zwiększyć czas ubijania, w niektórych natomiast zmniejszyć.
Uwaga! blacha z ciastem po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!
Przygotowanie:
W naczyniu miksującym zamontować motylek, wlać białka z 3 jaj i wsypać szczyptę soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubić białka na pianę. Czas 4 minuty, prędkość 4.
Następnie otworzyć zaślepkę, ustawić robota na mieszanie. Czas 4 minuty, prędkość 4. Przez otwór stopniowo wsypywać 150 g cukru drobnego do wypieków. Ubijać pianę z cukrem, aby ten się rozpuścił i nie był wyczuwalny w pianie.
Zdjąć pokrywę. Masę bezową przełożyć do blachy o wymiarach 25×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Posypać na wierzchu 50 g płatków migdałów.
Piekarnik nagrzać do 90°C, suszyć bezę około 90 minut. Chrupiącą bezę wyjąć z piekarnika, odłożyć na pewien czas.
1000 g wody zagotować, wsypać 3 galaretki o smaku malinowym. Całość dokładnie wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia, a nawet do lekkiego tężenia.
W naczyniu miksującym zamontować nóż. Wsypać 180 g mąki pszennej, 30 g cukru pudru, dodać 3 żółtka, 5 g proszku do pieczenia oraz 110 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Opcja ugniatanie, 3 minuty, prędkość 2.
Zdjąć pokrywę, przy pomocy łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia miksującego. Ponownie założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką i dalej wyrabiać ciasto. Opcja ugniatanie, 2 minuty, prędkość 2.
Zdjąć pokrywę. Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć kruche ciasto, krótko zagnieść dłonią. Ciasto owinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 30 minut (lub do lodówki na 60 minut).
Po tym czasie ciasto równomiernie rozłożyć na dnie blachy o wymiarach 25×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec ciasto około 20 minut.
W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 500 g śmietany kremówki 36% i wsypać 40 g cukru pudru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubić śmietanę na krem. Czas 2 minuty, prędkość 4.
Zdjąć pokrywę. Dodać 250 g serka mascarpone. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 4.
Teraz pora złożyć ciasto. Na kruche przestudzone ciasto wyłożyć równomiernie 400 g malin. Całość zalać lekko tężejącą już galaretką. Wstawić do lodówki na około 60 minut, aby galaretka całkowicie stężała.
Na galaretkę wysmarować równomiernie krem śmietanowy, na to położyć płat bezowy.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Pełna treść informacji o przetwarzaniu danych w ramach plików cookies, znajduję się w dokumencie Polityki cookies
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.