Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Biszkopt

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
10
Czas gotowania:
13 minut mieszania
Czas pieczenia:
50 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • motylek
Składniki:
  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Przy użyciu blachy o większej średnicy niż 20 cm biszkopt wyjdzie niższy. Dla uzyskania wysokiego biszkoptu należy zwiększyć wszystkie składniki.
Przygotowanie:

1. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Białka 5 jaj oddzielić od żółtek. Do naczynia wlać białka, wsypać szczyptę soli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubić białka na pianę. Czas 5 minut, prędkość 4.

2. Zdjąć pokrywę. Wsypać 120 g cukru ponownie ubijać. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czas 4 minuty, prędkość 4.

3. Zdjąć pokrywę. Wlać żółtka, wymieszać. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czas 2 minuty, prędkość 3.

4. Zdjąć pokrywę, łopatką zgarnąć wszystko ze ścianek, ponownie wymieszać. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czas 1 minuta, prędkość 4.

5. Zdjąć pokrywę, wsypać 100 g przesianej przez sitko mąki, wymieszać do połączenia składników. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czas 30 sekund, prędkość 2.

6. Zdjąć pokrywę. Ciasto delikatnie zamieszać łopatką, przelać do okrągłej blachy o średnicy 20 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170’C około 50 minut.

Udostępnij:
4.2 5 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
EmiNo

Jedyną modyfikacją, którą wprowadziłam u siebie to do żółtek dodaje 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i jedną łyżeczkę octu, mieszam z żółtkami do osiągnięcia konsystencji musi i dodaję do urządzenia. W takim wydaniu biszkopt wychodzi w blaszce 26cm

Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy