Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Biszkopt

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
10
Czas gotowania:
13 minut mieszania
Czas pieczenia:
50 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Przy użyciu blachy o większej średnicy niż 20 cm biszkopt wyjdzie niższy. Dla uzyskania wysokiego biszkoptu należy zwiększyć wszystkie składniki.
Przygotowanie:

1. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Białka 5 jaj oddzielić od żółtek. Do naczynia wlać białka, wsypać szczyptę soli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubić białka na pianę. Czas 5 minut, prędkość 4.

2. Zdjąć pokrywę. Wsypać 120 g cukru ponownie ubijać. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czas 4 minuty, prędkość 4.

3. Zdjąć pokrywę. Wlać żółtka, wymieszać. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czas 2 minuty, prędkość 3. Zdjąć pokrywę, łopatką zgarnąć wszystko ze ścianek, ponownie wymieszać. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czas 1 minuta, prędkość 4.

4. Zdjąć pokrywę, wsypać 100 g przesianej przez sitko mąki, wymieszać do połączenia składników. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czas 30 sekund, prędkość 2. Zdjąć pokrywę. Ciasto delikatnie zamieszać łopatką, przelać do okrągłej blachy o średnicy 20 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170’C około 50 minut.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie