Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Beza Pavlova banoffee

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut + czas pieczenia
Liczba porcji:
6-8
Czas pieczenia:
2 godziny
Składniki:
Beza:
  • 6 białek jaj
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
Krem:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowe:
  • około 150 g masy krówkowej
  •  2 banany
  •  kilka kropel soku z cytryny
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Lodówka Side by Side MPM-427-SBS-03/AA
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do misy robota wlać białka jaj. Ubić na sztywną pianę, prędkość 5, czas 4 minuty. Następnie stopniowo łyżka po łyżce wsypać cukier. Pianę z cukrem ubijać tak długo, aż w pianie nie będą wyczuwalne grudki cukru: prędkość 5 i wszystko ubijać przez 11 minut. 
  2. Na papierze do pieczenia odrysować okrąg (np. przy pomocy talerza o średnicy 24 cm). Wyłożyć na papier w odrysowanym okręgu pianę z białek, wyrównać powierzchnię. 
  3. Piekarnik nagrzać do 90’C. Wstawić bezę i suszyć około 2 godzin, po czym wyłączyć piekarnik i studzić bezę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
  4. Do misy robota wlać śmietanę kremówkę, ubijać: prędkość 5, czas 3 minuty. Gdy krem będzie już prawie ubity wsypać cukier puder i wszystko jeszcze chwilę ubijać: prędkość 5, czas 1 minuta. Bezę przełożyć na okrągły talerz.
  5. Masę krówkową przełożyć do miseczki i wymieszać ją przy pomocy łyżki, aby stała się płynna (można ją też lekko podgrzać, jednak trzeba pamiętać, że musi się ona wystudzić przed polaniem jej na bezę). 
  6. Na bezę wyłożyć ubitą śmietanę. Sos krówkowy polać na powierzchnię śmietany tak, żeby delikatnie spływała po bokach.  Banany obrać, pokroić w plasterki, następnie skropić je sokiem z cytryny (dzięki temu zabiegowi banany nie czernieją). Wierzch, na polewie udekorować bananami. Bezę najlepiej smarować kremem na krótko przed podaniem, dzięki temu będzie chrupiąca i nie zmięknie.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy