Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Barszcz ukraiński

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4-6
Czas gotowania:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 450 g buraków (2 sztuki średniej wielkości)
  • 500 g ziemniaków (po obraniu 300 g)
  • 140 g marchwi
  • 100 g cebuli
  • 80 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 20 g oleju
  • 1 litr wody
  • 1 puszka białej fasoli (400 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka majeranku

100 g gęstej śmietany do podania (udekorowania na talerzach).

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 450 g buraków (2 sztuki średniej wielkości) cienko obrać ze skórki, pokroić na kawałki ok. 2-3 cm. 500 g ziemniaków obrać, pokroić w kostkę ok. 2×2 cm (obranych powinno być ok. 300 g). 140 g marchwi, 100 g selera, 80 g pietruszki cienko obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 100 g cebuli i 2 ząbki czosnku obrać, cebulę przekroić na 4 części. Fasolę z puszki osączyć z zalewy.

Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 założyć nóż. Dodać 100 g pokrojonej na kawałki cebuli i 2 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – Czas 8 sekund, prędkość 7.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąć nóż, założyć mieszadło, łopatką zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Dodać 20 g oleju, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, poddusić – temperatura 85˚C, czas 4 minuty, prędkość 1

Krok 4 – Do naczynia miksującego nr 2 założyć nóż. Dodać ok 400 g obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki buraków, 140 g marchwi, 80 g pietruszki, 100 g selera – obrane i pokrojone na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 14 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. Za pomocą łopatki przełożyć warzywa do pojemnika nr 1 z duszoną cebulą i czosnkiem. Wlać 1 litr wody, dodać 1 pełną łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego. Zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką. Gotować – temperatura 100˚C, czas 12 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę naczynia, włożyć 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę i 1 czubatą łyżkę majeranku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do zupy dodać 400 g białej fasoli osączonej z zalewy i 2 łyżki soku z cytryny. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 4 minuty, obroty 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, spróbować zupę, ewentualnie doprawić. Podawać na talerzach z łyżką gęstej śmietany.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta

Jak wgrać przepisy z internetu do icooka.kupilam niedawno i i wiele nie jest wgrane

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przepisy są dodawane do termorobota kilka razy w roku. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Zobacz również
Gulasz z polędwicy wieprzowej z cukinią
Jogurtowe ciasto z owocami
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Bułka z humusem buraczanym i warzywami
Omlety biszkoptowe ze śmietaną
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Ciasto leśny mech
Babka Zebra
Babka Zebra
babka pomarańczowa
Wegańska drożdżowa babka pomarańczowa
Babka piaskowa
Babka drożdżowa