Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
ok. 30 minut
Liczba porcji:
1 słoik/ miseczka
Czas pieczenia:
15-20 minut
Składniki:
  • 3-5 bakłażanów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • sól
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Jeśli nie chcesz opalać bakłażana na kuchence to wystarczy dłużej piec bakłażana w piekarniku (ok. 40 minut).

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Bakłażany umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, opalać je wbite na widelca przez 15 minut na palnikach kuchenki lub bardzo gorącej patelni żeliwnej, co jakiś czas obracając. Kiedy bakłażany ściemnieją – zdjąć z ognia i włożyć do piekarnika na 15 – 20 minut.
  3. Upieczone gorące bakłażany chwilę przestudzić, obrać ze skórki lub wyskrobać zawartość łyżeczką, pokroić lub zblendować (zostawić pół bakłażana do dekoracji). Przełożyć do miski.
  4. Czosnek zetrzeć na tarce lub pokroić i razem z pastą tahini, sokiem z cytryny i solą dodać do bakłażana. Dokładnie wymieszać i dosmakować i w razie potrzeby dodać więcej soli lub soku z cytryny.
  5. Gotową pastę Baba ghanoush schłodzić w lodówce, polać oliwą. Podawać z ulubionym pieczywem, warzywami.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką