Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
ok. 30 minut
Liczba porcji:
1 słoik/ miseczka
Czas pieczenia:
15-20 minut
Składniki:
  • 3-5 bakłażanów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • sól
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Jeśli nie chcesz opalać bakłażana na kuchence to wystarczy dłużej piec bakłażana w piekarniku (ok. 40 minut).

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Bakłażany umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, opalać je wbite na widelca przez 15 minut na palnikach kuchenki lub bardzo gorącej patelni żeliwnej, co jakiś czas obracając. Kiedy bakłażany ściemnieją – zdjąć z ognia i włożyć do piekarnika na 15 – 20 minut.
  3. Upieczone gorące bakłażany chwilę przestudzić, obrać ze skórki lub wyskrobać zawartość łyżeczką, pokroić lub zblendować (zostawić pół bakłażana do dekoracji). Przełożyć do miski.
  4. Czosnek zetrzeć na tarce lub pokroić i razem z pastą tahini, sokiem z cytryny i solą dodać do bakłażana. Dokładnie wymieszać i dosmakować i w razie potrzeby dodać więcej soli lub soku z cytryny.
  5. Gotową pastę Baba ghanoush schłodzić w lodówce, polać oliwą. Podawać z ulubionym pieczywem, warzywami.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy