Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Żurek na żeberkach bez zakwasu

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
45 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 300 g soku (wody) z kiszonych ogórków
  • 250 g niedużych żeberek wieprzowych
  • 80 g boczku wędzonego bez skóry
  • 120 g cebuli (1 większa)
  • 100 g marchwi
  • 80 g korzenia pietruszki
  • 80 g selera
  • 30 g śmietanki 18%
  • Ok 10 g grzybów suszonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 1 płaska łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 1,5l wody (1500 g)
  • Dodatkowo – 4 jajka ugotowane na twardo
  • Posiekana natka pietruszki do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Do żurku można dodać pokrojone warzywa ( marchew pietruszkę, seler), które pozostały po gotowaniu wywaru na żurek.

Żurek można podać również z ziemniakami.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować składniki: 10 g grzybów suszonych namoczyć w letniej wodzie przez około 20-30 min. W tym czasie przygotować warzywa: 100 g marchwi, 80 g pietruszki i 80 g selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 3 ząbki czosnku obrać. 120 g cebuli obrać, przekroić ją na mniejsze kawałki. 80 g boczku pokroić w kostkę ok 0,5 cm x 0,5 cm. 250 g żeberek umyć, przekroić w poprzek (wzdłuż kości) na mniejsze kawałki .

Krok 2 – Na dnie koszyczka ułożyć w kolejności: 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 g namoczonych grzybów suszonych, 250 g pokrojonych żeberek oraz przygotowane kawałki marchwi, pietruszki i selera.

Krok 3 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 120 g pokrojonej cebuli i 3 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę , za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę – zeszklić cebulę – temperatura 100˚C, 5 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do cebuli włożyć 80 g boczku wędzonego pokrojonego w niedużą kostkę. Wlać 1500 g wody (1,5 litra), dodać 1,5 łyżeczki soli. Do dzbanka włożyć koszyczek z żeberkami i warzywami. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 105˚C, 50 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąc koszyczek z żeberkami i warzywami. Po przestygnięciu z żeberek oddzielić kości a mięso pokroić w paski.

Krok 7 – Do wywaru w dzbanku wlać 300 g soku z ogórków kiszonych, dodać 1 płaską łyżkę chrzanu, 2 łyżki majeranku, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę, gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 5min, prędkość 1

Krok 8 – Przez otwór w pokrywie wlać 30 g śmietanki 18%. Wymieszać zupę czas 1 minuta, prędkość 2.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę solą, pieprzem, mielonym czosnkiem. Można dodać również więcej chrzanu.

Krok 10 – Zupę podawać w miseczkach z pokrojonym w paski mięsem z żeberek i połówkami jajek ugotowanych na twardo. Posypać pokrojoną natką pietruszki.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy