Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Żur grzybowy wigilijny na zakwasie

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 min
Liczba porcji:
8-10
Czas gotowania:
45 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 300 g zakwasu na żurek (1 butelka)
  • 160 g cebuli (1 duża)
  • 100 g marchwi
  • 80 g korzenia pietruszki
  • 80 g selera
  • 80 g śmietanki 30%
  • ok. 20 g grzybów suszonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 1 łyżka chrzanu ze słoika
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1  łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 250 g + 1,3 litra wody (1300 g)

Dodatkowo:

  • 500 g ugotowanych w mundurkach, obranych ziemniaków
  • posiekana natka pietruszki do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Wskazówki:

Do żurku można dodać pokrojone warzywa (marchew pietruszkę, seler), które pozostały po gotowaniu wywaru na żurek.

Przygotowanie:

Krok 1 – 20 g grzybów suszonych namoczyć w 250 ml letniej wody przez około 20-30 min. Po tym czasie pokroić grzyby w paski. Wodę z namaczania grzybów zachować.

Krok 2 – Przygotować warzywa: 100 g marchwi, 80 g pietruszki i 80 g selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 4 ząbki czosnku obrać. 160 g cebuli obrać, przekroić ją na mniejsze kawałki.

Krok 3 – Na dnie koszyczka ułożyć w kolejności: 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, przygotowane kawałki marchwi, pietruszki i selera.

Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć pokrojoną cebulę i 4 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę , za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę – zeszklić cebulę – temperatura 90˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do cebuli wlać wodę z namaczania grzybów i 1,3 litra wody. Dodać  1 pełną  łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, 35 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąc koszyczek z warzywami. Do wywaru wlać 300 ml zakwasu na żurek, dodać 1 łyżkę chrzanu, 2 łyżki majeranku. Zamknąć pokrywę, gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 6 min, prędkość 1

Krok 8 – Przez otwór w pokrywie wlać 80 g śmietanki 30%.

Krok 9 – Wymieszać zupę czas 1 minuta, prędkość 2.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę solą, pieprzem, mielonym czosnkiem. Można dodać również więcej chrzanu.

Krok 11 – Zupę podawać w miseczkach z ziemniakami. Posypać pokrojoną natką pietruszki.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy