Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Wigilijna kapusta z grochem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 400g kapusty kiszonej (najlepiej z marchwią)
  • 200g suchego grochu łuskanego (połówki)
  • 150g cebuli
  • 50g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 30g mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • 4szt ziela angielskiego
  • Szczypta ( do 0,5 łyżeczki) nasion kminku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 litr  wody do gotowania + woda do przepłukania i namoczenia grochu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Groch najlepiej zostawić na noc w wodzie – powinien się moczyć 10 godzin.

Przygotowanie:
  1. Przygotować składniki: 200 g grochu włożyć do miski, zalać ok 1 litrem zimnej wody, wymieszać i odlać wodę przez sitko. Ponownie zalać 1 litrem wody i pozostawić do namoczenia na ok 10 godzin (najlepiej na noc). Po namoczeniu wylać wodę, groch wsypać do naczynia do gotowania na parze.

Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, spróbować – jeśli jest bardzo kwaśna wypłukać zimną wodą i mocno odcisnąć. Kapustę przekroić kilka razy na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki.

2. W dzbanku umieścić nóż, włożyć 150g cebuli, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać cebulę – czas 5 sekund, prędkość 6.

3. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 50 ml oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Podsmażyć cebulę – temperatura 120˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

4. Wyjąć nóż, założyć mieszadło. Przez otwór w pokrywie do cebuli dodać 30g ( 2 czubate łyżki) mąki, zamknąć zaślepkę. Podsmażyć – temperatura 120˚C, czas 1 minuta 30 sekund, prędkość 1.

5. Otworzyć pokrywą dzbanka. Do cebuli dodać odciśniętą kapustę kiszoną, dodać 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, szczyptę kminku, płaską łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego.  Do dzbanka wlać 1 litr wody. Na dzbanku umieścić pojemnik z grochem, przykryć i gotować – temperatura 100˚C, czas 35 minut, prędkość 1.

6. Zdjąć pojemnik z grochem, groch wsypać do kapusty. Zamknąć pokrywę dzbanka, gotować razem – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

7. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć kapustę do salaterki. Danie podawać gorące.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado
Serowe placki z 3 składników