Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Surówka z czerwonej kapusty

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 400 g czerwonej kapusty
  • 100 g twardych ogórków kiszonych
  • 1 jabłko (180g)
  • 40 g cebuli (0,5szt)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
  • szczypta cukru (opcjonalnie)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: Kapustę pokroić na mniejsze kawałki ( tak, aby zmieściły się do otworu w pokrywie tarczy). Jabłko obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć cebulę, zamknąć dzbanek pokrywą dzbanka. Miksować – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia, przełożyć do innego naczynia.

Krok 4 – Z naczynia miksującego usunąć nóż, założyć  trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 5 – Zetrzeć jabłko i ogórki popychając je popychaczem – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę, za pomocą łopatki wyjąć warzywa  do innego naczynia.

Krok 7 – Włożyć tarczę stroną do krojenia. Zamknąć pokrywą dzbanka. Pokroić kapustę: kawałki kapusty wkładać do otworu pokrywy dzbanka, w miarę potrzeby popychać popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do kapusty dodać gorącą wodę. Zamknąć pokrywę tarczy, gotować – temperatura 100˚C, czas 6 minut, prędkość 1 obroty wsteczne.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, wylać kapustę na sitko. Przelać zimną, bieżącą wodą, włożyć do miski, dodać sok z cytryny, wymieszać i ostudzić. Do kapusty dodać starte jabłka, ogórki, cebulę, oliwę, posolić, dodać pieprz i szczyptę cukru. Starannie wymieszać.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy