Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sernik czarno – biały

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 minut + chłodzenie surowego ciasta 60 min
Liczba porcji:
10-12
Czas pieczenia:
50 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Ciemne ciasto :

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 40 g gęstej śmietany 18%
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa :

  • 1 kg serka mielonego na sernik (wiaderko)
  • 120 g cukru
  • 4 jaja ( białka + żółtka)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • Szczypta soli

 

Potrzebna będzie tortownica lub blacha do pieczenia wielkości ok. 35x23cm. Dno blachy/tortownicy trzeba wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować ciasto: W naczyniu miksującym założyć nóż. Włożyć 200 g miękkiego masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Dodać 100 g drobnego cukru, 40 g gęstej śmietany. Wsypać 400 g mąki, 40 g kakao i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 5.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, wyjąc ciasto i podzielić je na dwie części (na spód i na wierzch). Każdą połowę pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Krok 3 – Dzbanek i nóż dokładnie umyć.

Krok 4 – Masę serową zacząć robić dopiero wtedy, kiedy ciemne ciasto jest już schłodzone.

Krok 5 – 4 Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek.

Krok 6 – W dzbanku założyć motylek. Do dzbanka wlać 4 białka jaj. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ubijać – czas 2 minuty, prędkość 5.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, wyjąć motylek. Za pomocą łopatki przełożyć pianę do innego naczynia.

Krok 8 – W dzbanku ponownie założyć motylek ( można nie myć dzbanka po pianie), włożyć 4 żółtka i wsypać 100g cukru. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, ucierać żółtka z cukrem – czas 3 minuty, prędkość 3.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Do żółtek dodać 1 kg sera na sernik, wsypać 1 opakowanie budyniu waniliowego. Zamknąć pokrywę, wymieszać masę – czas 2 minuty, prędkość 2.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, do masy serowej dodać pianę z białek. Zamknąć pokrywę, wymieszać masę – czas 1 minuta, prędkość 2.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę.

Krok 12 – Przygotować spód sernika: Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciemnego ciasta. Rozłożyć starte ciasto w miarę równomiernie, ale nie ugniatać. Na starte ciasto za pomocą łopatki wyłożyć masę serową i rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni blachy. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce do miski, posypać równomiernie na masę serową.

Krok 13 – Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C i piec przez ok 50 minut. Wystudzić ciasto.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aneta

Jak założyć nóż i motylek razem?nie da rady.Pozatym do ubicia piany z białek nóż nie jest potrzebny.Blacha ma być prostokąta czy tortownica bo na początku przepisu jest blacha a pod koniec tortownica 😄

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za uwagi. Przepis poprawiliśmy. Jeśli chodzi o wybór foremki do ciasta to proszę wybrać wg uznania. Pozdrawiamy i życzymy udanych wypieków świątecznych 🙂

Zobacz również
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado