Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Rurki z kremem jabłkowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
20 szt
Czas pieczenia:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
  • tarcza
Składniki:

Ciasto na rurki

  • 250 g mąki
  • 130 g margaryny w temperaturze pokojowej
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 jajko do smarowania rurek
  • Cukier do posypania

Krem

  • 2 szt jabłek (ok 280g)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka miodu
  • Sok z 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki żelatyny (5-6g)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: jabłka obrać, przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne. Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać ją niewielką ilością zimnej wody, zamieszać i pozostawić do napęcznienia.

Krok 2 – Do naczynia miksującego założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy, pokroić jabłka – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć jabłka do innego naczynia. W naczyniu miksującym założyć nóż, wlać 30 ml (miarka) wody, włożyć jabłka. Zamknąć pokrywę dzbanka. Poddusić jabłka – temperatura 100˚C, czas 8 min, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do gorących jabłek dodać żelatynę, miód, sok z cytryny i cynamon. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zgarnąć masę ze ścianek i przełożyć do innego naczynia, ostudzić. Umyć dzbanek.

Krok 6 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać śmietankę, dodać margarynę pokrojoną na nieduże kawałki, cukier i mąkę. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać, funkcja wyrabiania ciasta – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto na stolnicę. Podsypując mąką zagnieść lekko ciasto, uformować prostokąt i rozwałkować  go cienko na wielkość ok. 30x55cm. Nożem pokroić ciasto w poprzek w paski szerokości ok. 3 cm, każdy pasek zawinąć na metalową foremkę do rurek. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, rurki  ułożyć na blasze. Każdą rurkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Rurki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180˚C z termoobiegiem i piec ok 15-20min aż będą lekko brązowe. Wyjąć, ostudzić i usunąć metalowe foremki.

Krok 8 – Wykończyć krem: Do naczynia miksującego założyć motylek, włożyć niewielkimi porcjami serek mascarpone oraz ostudzone jabłka. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wymieszać krem – czas 1 minuta,  prędkość 2.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć krem do innego naczynia. Rurki nadziewać kremem za pomocą worka cukierniczego lub rożka z papieru do pieczenia.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy