Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Risotto pomidorowe klasyczne

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 300 g ryżu arborio do risotto
  • 200 g dojrzałych pomidorów lub pomidorów krojonych z puszki
  • 60 g sera parmezan w kawałku (lub tarty)
  • 60 g cebuli
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 30 g miękkiego masła
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 80 g białego wina
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast sera parmezan można użyć np. ser grana padano. Skrobia (cukry) zawarte w ryżu mogą spowodować lekkie przypalenie dna naczynia. Po ugotowaniu risotto należy wlać 1 cm wody do dzbanka, pozostawić do namoczenia i umyć dno dzbanka.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 60 g cebuli i 1 duży ząbek czosnku obrać, cebulę przekroić na mniejsze części.

60 g sera parmezan pokroić na kawałki 1,5-2 cm (Jeśli używany jest ser tarty, pominąć ten etap).

Mały pęczek natki pietruszki posiekać.

Pomidory umyć, usunąć szypułki, lekko naciąć skórkę, włożyć do małego garnka i zalać wrzącą wodą na ok. 2 minuty. Odlać wodę, zdjąć skórkę z pomidorów. Pokroić je na kawałki wielkości ok. 2 cm. Jeśli używane SA pomidory krojone z puszki – pominąć ten etap.

Krok 2 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć 60 g sera parmezan pokrojonego na mniejsze kawałki, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zetrzeć ser – czas 10 sekund, prędkość 10. (Jeśli używany jest ser tarty, pominąć ten etap).

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć ser do innego naczynia. Dzbanka nie myć.

Krok 4 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć pokrojoną cebulę i 1 ząbek czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wyjąć nóż, do dzbanka włożyć mieszadło. Wlać 30 g oliwy z oliwek, poddusić cebulę i czosnek temperatura 100˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, cebuli włożyć pokrojone pomidory, wsypać 300 g ryżu arborio do risotto. Przemieszać ryż i pomidory łopatką. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, wlać 80 g białego wina, 500 g wody, dodać 20 g koncentratu pomidorowego, wsypać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Przemieszać składniki łopatką. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 14 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do risotto dodać 30 g miękkiego masła oraz starte 50 g parmezanu. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3. Pozostawić risotto bez wyjmowania z naczynia na ok. 2 minuty.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, wyporcjować risotto na talerze, posypać posiekaną pietruszką.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką