Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Racuchy na piwie

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
3
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki piwa jasnego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajo
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania
  • olej do smażenia
Dodatkowe:
  • miska
  • patelnia

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Robot kuchenny Kasia Plus MRK-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Racuchy można też usmażyć z owocami np. plastrami jabłek.

Przygotowanie:
  1. Do miski wsypać 1 szklankę mąki, 5 łyżek cukru kryształu, wlać 1,5 szklanki piwa jasnego, dodać 1 jajo, 1 łyżkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, wymieszać mikserem tak, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
  2. Łyżkę moczymy w wodzie i nakładamy nią ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
  3. Racuchy podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Udostępnij:
3 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado