Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Quiche Lorraine

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
do 1 h.
Liczba porcji:
4
Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko jajka
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 200 g boczku
  • 3 jajka
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 100 g sera żółtego
  • gałka muszkatołowa
  • grubo mielony pieprz
Dodatkowe:

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Mąkę wymieszać z solą, żółtkiem i posiekanym masłem. Zagnieść szybko wszystkie składniki i dodać wody. Formułować kulkę i odstawić do lodówki na 2h.
Krok 2 – Następnie rozwałkować je na ok. 0,5 cm placek i przełożyć na formę do tarty o śr. 26 cm. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 3 – Boczek pokroić na cienkie paseczki i podsmażyć.
Krok 4 – Mikserem dokładnie wymieszać śmietanę z jajkami, dodać boczek i przyprawy.
Krok 5 – Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec ciasto przez 15 minut.
Krok 6 – Podpieczony spód wyciągnąć, by chwilę przestygł. Wylać na niego masę jajeczną i posypać startym serem.
Krok 7 – Piec około 40 minut, w 180°C, do zarumienia.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado