Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Quiche Lorraine

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
do 1 h.
Liczba porcji:
4
Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko jajka
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 200 g boczku
  • 3 jajka
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 100 g sera żółtego
  • gałka muszkatołowa
  • grubo mielony pieprz
Dodatkowe:

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Mąkę wymieszać z solą, żółtkiem i posiekanym masłem. Zagnieść szybko wszystkie składniki i dodać wody. Formułować kulkę i odstawić do lodówki na 2h.
Krok 2 – Następnie rozwałkować je na ok. 0,5 cm placek i przełożyć na formę do tarty o śr. 26 cm. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 3 – Boczek pokroić na cienkie paseczki i podsmażyć.
Krok 4 – Mikserem dokładnie wymieszać śmietanę z jajkami, dodać boczek i przyprawy.
Krok 5 – Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec ciasto przez 15 minut.
Krok 6 – Podpieczony spód wyciągnąć, by chwilę przestygł. Wylać na niego masę jajeczną i posypać startym serem.
Krok 7 – Piec około 40 minut, w 180°C, do zarumienia.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką