Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pierogi z kapustą i grzybami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:

 

Farsz z kapusty i grzybów

  • 500g kapusty kiszonej (najlepiej z marchwią)
  • 70g grzybów suszonych
  • 200g cebuli
  • 30g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 liście laurowe
  • 4szt ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 1l wody

Ciasto pierogowe

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 250ml wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Dodatkowo: 2 łyżki soli do gotowania pierogów

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Farsz można wykorzystać do pierogów, krokietów, łazanek, kulebiaków.

Pierogi można przygotować wcześniej, a przed podaniem obsmażyć je na rozgrzanym oleju.

Zdjęcie potrawy – zdjęcie poglądowe.

Wskazówki i ostrzeżenia np.

Przygotowanie:
  1. Przygotować składniki na farsz z kapusty i grzybów: 500 g kapusty kiszonej odcisnąć z nadmiaru soku, spróbować – jeśli jest bardzo kwaśna wypłukać zimną wodą i mocno odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 70 g grzybów suszonych włożyć do miseczki, zalać ciepłą wodą i pozostawić do namoczenia na ok 30 min. Po tym czasie odlać wodę.

2. W dzbanku umieścić mieszadło, włożyć odciśniętą kapustę kiszoną i namoczone grzyby. Dodać 2 liście laurowe, 4 szt ziela angielskiego, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego, 1 płaską łyżeczka czosnku granulowanego oraz 1 czubatą łyżkę majeranku. Wlać 1 litr wody. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować kapustę i grzyby –  temperatura 100˚C, czas 40 minut, prędkość 1.

3. Otworzyć pokrywę, odcedzić zawartość dzbanka ( wyłożyć na sitko – można użyć pojemnika do gotowania na parze). Ostudzić. Usunąć liście laurowe i ziele angielskie. Po ostudzeniu kapustę i grzyby mocno odcisnąć.

4. W dzbanku umieścić nóż, włożyć ok 190 g obranej cebuli, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać cebulę – czas 5 sekund, prędkość 6.

5. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Do cebuli wlać 30 g oleju ( 2 łyżki), zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Podsmażyć cebulę – temperatura 120˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

6. Otworzyć pokrywą dzbanka. Do cebuli dodać odciśniętą kapustę z grzybami, dodać 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać farsz – 12 sekund, prędkość 4.

7. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć farsz do innego naczynia. Dzbanek umyć, osuszyć.

8. Przygotować ciasto na pierogi: Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać 250 ml wody, dodać 500 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, wbić 1 jajko. Zamknąć pokrywę dzbanka,  wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

9. Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi na gładkie ciasto, pozostawić na 10-15 min.

10. Ciasto wałkować na stolnicy na grubość ok 2mm, w razie konieczności podsypując niewielką ilością mąki.  Za pomocą foremki lub szklanki wycinać kółka. Na każdą porcję ciasta nakładać farsz, mocno zlepiać brzegi pierogów.

11. Pierogi wkładać do wrzącej, osolonej wody, gotować 3 min od wypłynięcia. Wyjmować bezpośrednio na talerze. Podawać np. z podsmażoną cebulką.

Udostępnij:
4.8 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy