Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Paluchy wiedźmy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
około 20 ciastek
Czas gotowania:
5 minut+ 15 minut pieczenia
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:

Kruche ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 230 g masła
  • 5 g proszku do pieczenia
  • opcjonalnie do smaku kilka kropel ekstraktu waniliowego
Dodatkowe:

około 20 sztuk całych migdałów jako paznokcie

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Wsypać 450 g mąki pszennej, 150 g cukru, 5 g
    proszku do pieczenia, wbić 1 jajko, dodać 230 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki oraz
    dodać opcjonalnie kilka kropel ekstraktu waniliowego. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką,
    wyrobić ciasto. Opcja ugniatanie, 3 minuty, prędkość 2.
  2. Zdjąć pokrywę, przy pomocy łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia miksującego.
    Ponownie założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką i dalej wyrabiać ciasto. Opcja ugniatanie, 2
    minuty, prędkość 2.
  3. Zdjąć pokrywę. Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć kruche ciasto, krótko zagnieść dłonią.
  4. Ciasto owinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 30 minut (lub do lodówki na 60
    minut).
  5. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować przy pomocy dłoni na
    długie cieńsze wałeczki. Następnie pokroić je nożem na kawałki długości 6-7 cm. Każdy kawałek
    uformować na kształt palca, w miejsce paznokcia wbić migdał.
  6. Paluchy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Piekarnik nagrzać do 180°C,
    piec ciastka około 15 minut.
  7. Schłodzone ciastka przy paznokciu można posmarować dżemem lub lukrem wykonanym z
    cukru pudru, soku z cytryny i czerwonego barwnika spożywczego. Ma to przypominać krew.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy