Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pączki tradycyjne

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
16 sztuk
Czas smażenia:
ok. 15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej + mąka do podsypywania
  • 50 g świeżych drożdży
  • 220 g mleka
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki mocnej wódki)
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Szczypta soli
  • 200 – 300 g marmolady wieloowocowej (lub innej, wg uznania)
  • Olej do smażenia – ok 1 -1,5 litra
  • Cukier puder do posypania lub lukier

Lukier: (opcjonalnie)

  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
  • Skórka pomarańczowa do posypania

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ostrzeżenia:

  1. UWAGA! Tłuszcz do smażenia nie powinien być zbyt gorący. Pączki powinny smażyć się powoli, aby nie przypaliła się skórka i aby były dosmażone w środku.
  2.  Pączki możesz posypać cukrem pudrem zamiast lukru.

 

Wskazówki:

  1. Formowanie pączków: Ciasto na pączki można również rozwałkować, wyciąć kółka, na połowę z nich nałożyć na środek marmoladę i przykrywać drugim kółkiem. Starannie zlepić brzegi, uformować kulki.
  2. Pączki przed smażeniem powinny dobrze wyrosnąć – po włożeniu do gorącego tłuszczu powinny od razu wypływać na powierzchnię.
  3. Spłaszczenie pączków spowoduje, że uzyskają odpowiedni kształt i nie będą obracać się podczas smażenia .
  4. Podczas smażenia pączki najłatwiej odwracać na druga stronę drewnianym patyczkiem (np. do szaszłyków).
  5. Dzięki dodatkowi spirytusu pączki wchłaniają mniej tłuszczu podczas smażenia.
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać 220 g ciepłego mleka, dodać 50 g pokruszonych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3.
  2. Otworzyć pokrywę, do mleka z drożdżami dodać 500 g mąki pszennej, 50 g drobnego cukru, 1 jajko, 3 żółtka, 50 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki, szczyptę soli. Wlać 1 łyżkę spirytusu i 1 łyżkę soku z cytryny. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4.
  3. Wyrabiać ponownie – program wyrabianie ciasta 2 minuty, obroty 2.
  4. Ciasto pozostawić do wyrastania w naczyniu na 30 minut.
  5. Otworzyć pokrywę, ciasto włożyć na stolnicę, zagnieść, dłońmi uformować wałek, podzielić go na 16-18 jednakowych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulkę, spłaszczyć na placuszki. Na środek każdego placuszka nałożyć łyżeczkę marmolady. Brzegi cista zawijać nad marmoladę, starannie zlepić zamykając marmoladę w środku, uformować kulki. Uformowane pączki ułożyć na tacy posypanej mąką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrastania na ok 40 minut.
  6. Po wyrośnięciu każdego pączka delikatnie spłaszczyć . Pączki smażyć w głębokim tłuszczu o temperaturze ok 160-170˚C (niezbyt gorącym), z każdej strony aż będą lekko brązowe. Wyjąć, osączyć, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.
  7. Przygotować lukier: w naczyniu umieścić nóż, wlać 3 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy, wsypać 150 g przesianego cukru pudru. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką, wymieszać lukier – czas 30 sekund, prędkość 3.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój czekoladowo-orzechowy