Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Masło domowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 10 min
Liczba porcji:
5
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 500 ml śmietanki kremówki 36% tłuszczu o temperaturze ok. 15°C
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć noż i motylek do ubijania. Wlać śmietankę, zamknąć pokrywę dzbanka,  ubijać masło – czas 5 minut, prędkość  4.

Krok 2 – Pod koniec ubijania ze śmietany wytrąci się maślanka (mleczny płyn). Otworzyć pokrywę dzbanka, masło (w postaci grudek) z maślanką wylać na sitko. Wypłukać masło pod strumieniem zimnej wody. Odstawić sito na garnek wypełniony zimną wodą, masło ugniatać w dłoniach lub łyżką, do momentu całkowitego wypłukania maślanki. Jeśli woda nadal będzie miała mleczne zabarwienie, wymienić ją i powtórzyć ugniatanie.

Krok 3 – Czyste masło uformować w dowolny kształt – osełki lub kuli. Przełożyć do miseczki. Przechowywać w lodówce do 10 dni.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado