Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Makówki – pierożki z makiem smażone

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
30 sztuk
Czas smażenia:
30 min + 30 min studzenie maku
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Masa makowa

  • 250 g suchego maku
  • 80 g (3 czubate łyżki) miodu naturalnego
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g obranych migdałów (bez skórki)
  • 50 g orzechów włoskich (bez łupin)
  • 50 g rodzynek
  • 30 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • kilka kropli aromatu migdałowego do ciast
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego do ciast
  • sok z 0,5 cytryny (2 łyżki)
  • 400 ml wody

 

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 200 ml ciepłej wody (nie gorącej)
  • 15 g drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Dodatkowo:

Ok. 1 litr oleju do smażenia

Ok. 100g cukru wymieszanego z 1 łyżeczką cynamonu do obtaczania.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować masę makową: do naczynia miksującego założyć nóż. Włożyć 50 g orzechów włoskich i 50 g obranych migdałów. Zamknąć pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 5 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, przełożyć orzechy i migdały do innego naczynia.

Krok 3 – Do naczynia miksującego z nożem wsypać 250 g suchego maku, wlać 400 ml wody. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1. Po ugotowaniu mak powinien wchłonąć całą wodę. Zamknąć zaślepkę, zmiksować mak – czas 30 sekund, prędkość 10.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, pozostawić mak do przestudzenia na ok. 30 min.

Krok 5 – Do maku dodać 3 czubate łyżki miodu naturalnego (ok. 80 g), 50 g cukru, posiekane orzechy i migdały, 50 g rodzynek, 30 g skórki pomarańczowej kandyzowanej, 2 łyżki soku z cytryny, kilka kropli aromatu migdałowego oraz pomarańczowego do ciast.

Krok 6 – Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka., za pomocą łopatki przełożyć masę do innego naczynia

Krok 8 – Przygotować ciasto na pierogi: do dzbanka włożyć nóż, wlać 200 g ciepłej lecz nie gorącej wody. Dodać 15 g pokruszonych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, wsypać 400 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, wbić 1 jajko. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 10 – Wyrabiać ponownie – program wyrabianie ciasta, czas 2 minuty, prędkość 2.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę, pozostawić na 10-15 min.

Krok 12 – Ciasto wałkować na stolnicy na grubość ok. 2 mm, w razie konieczności podsypując niewielką ilością mąki. Za pomocą foremki lub szklanki wycinać kółka. Na każdą porcję ciasta nakładać masę makową, mocno i staranne zlepiać brzegi pierogów. Pierogi układać na tacy posypanej lekko mąką, ulepić wszystkie przed smażeniem.

Krok 13 – W szerokim rondlu rozgrzać olej do smażenia. Pierogi smażyć partiami z obydwu stron na złoty kolor. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmować, osączyć z tłuszczu i jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze z cynamonem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek