Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Majonez wegański z aquafabą (sosem z cieciorki)

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
8 - 10
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 100 ml sosu z puszki cieciorki (aquafaba)
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 1 płaska łyżeczka syropu klonowego lub z agawy ( opcjonalnie cukru do smaku)
  • 600 ml oleju słonecznikowego/rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki czarnej soli kala namak (opcjonalnie)
  • 1 niepełna płaska łyżeczka pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Majonez można doprawić wg własnego upodobania: po przygotowaniu spróbować majonez, dodać więcej przypraw, zamknąć pokrywę i mieszać – czas 20 sekund, prędkość 4.
  • Sos można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do ok. 1 tygodnia.
  • Uwaga! Gęstość majonezu zależy od ilości użytego oleju. Mniej oleju – majonez będzie rzadszy.
  • Dodatek soli kala namak nada majonezowi „jajeczny” posmak.
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym umieścić motylek. Wlać 100 ml sosu z puszki cieciorki (aquafaba), dodać 2 łyżki octu jabłkowego, 1 czubatą łyżeczkę musztardy, 1 płaską łyżeczkę syropu klonowego lub z agawy ( lub cukru do smaku), 1 płaską łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki czarnej soli kala namak , 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć naczynie pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować składniki sosu – czas 2 minuty, prędkość 10.
  2. Otworzyć otwór w pokrywie, mieszać sos wlewając olej wąskim strumieniem przez otwór w pokrywie – czas 1,5 minuty, prędkość 4.
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, przełożyć majonez do szczelnego naczynia.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy