Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Majonez wegański z aquafabą (sosem z cieciorki)

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
8 - 10
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 100 ml sosu z puszki cieciorki (aquafaba)
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 1 płaska łyżeczka syropu klonowego lub z agawy ( opcjonalnie cukru do smaku)
  • 600 ml oleju słonecznikowego/rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki czarnej soli kala namak (opcjonalnie)
  • 1 niepełna płaska łyżeczka pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Majonez można doprawić wg własnego upodobania: po przygotowaniu spróbować majonez, dodać więcej przypraw, zamknąć pokrywę i mieszać – czas 20 sekund, prędkość 4.
  • Sos można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do ok. 1 tygodnia.
  • Uwaga! Gęstość majonezu zależy od ilości użytego oleju. Mniej oleju – majonez będzie rzadszy.
  • Dodatek soli kala namak nada majonezowi „jajeczny” posmak.
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym umieścić motylek. Wlać 100 ml sosu z puszki cieciorki (aquafaba), dodać 2 łyżki octu jabłkowego, 1 czubatą łyżeczkę musztardy, 1 płaską łyżeczkę syropu klonowego lub z agawy ( lub cukru do smaku), 1 płaską łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki czarnej soli kala namak , 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć naczynie pokrywą dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować składniki sosu – czas 2 minuty, prędkość 10.
  2. Otworzyć otwór w pokrywie, mieszać sos wlewając olej wąskim strumieniem przez otwór w pokrywie – czas 1,5 minuty, prędkość 4.
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, przełożyć majonez do szczelnego naczynia.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy