Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Łosoś caprese na parze z ryżem i warzywami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 500 g – 600 g fileta z łososia norweskiego
  • Ok 50 g tartego sera mozarella
  • 4 większe pomidorki coctailowe lub 8 małych
  • 0,5 cytryny
  • 8 szt liści świeżej bazylii,
  • Sól, pieprz do przyprawienia łososia
  • 200 g różyczek brokułów
  • 120 g marchwi
  • 180 g czerwonej papryki (1szt)
  • 160 g młodej cukinii
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli do przyprawienia warzyw
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 200 g ryżu paraboiled
  • 1,5 łyżki soli do gotowania ryżu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 500-600 g fileta z łososia pokroić na 4 porcje, umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem.

Krok 2 – 4 większe pomidorki koktajlowe pokroić na plasterki.

Krok 3 – 200 g różyczek brokułów podzielić na mniejsze części. 120 g marchwi obrać, pokroić w plasterki grubości ok. 0,5cm. Paprykę umyć, przekroić, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić paprykę w kawałki ok 2x2cm. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, pokroić w półplasterki grubości ok 1cm. Wszystkie warzywa włożyć do miski, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, wsypać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego i 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Warzywa wymieszać z oliwą przyprawami, włożyć je do głębokiego naczynia do gotowania ma parze.

Krok 4 – Ryż wsypać do koszyczka.

Krok 5 – Na górnej części naczynia do gotowania na parze ułożyć pasek papieru do pieczenia, ułożyć na nim kawałki łososia i skropić je sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Tackę przykryć i umieścić na pojemniku do gotowania na parze.

Krok 6 – Do naczynia miksującego wlać 2 litry wody, wsypać 1,5 łyżki soli. Do dzbanka włożyć koszyk z ryżem . Dzbanek zamknąć pojemnikiem z warzywami i rybą. Gotować danie – program para, czas 12 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywkę, Na każdym kawałku łososia ułożyć po 2 listki bazylii, plasterki pomidorków, posypać serem mozarella. Zakryć tackę, gotować – program para, czas 8 minut.

Krok 8 – Z dzbanka zdjąć pojemnik z warzywami i łososiem, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ryżem. Wyporcjować danie.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką