Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Łosoś caprese na parze z ryżem i warzywami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 500 g – 600 g fileta z łososia norweskiego
  • Ok 50 g tartego sera mozarella
  • 4 większe pomidorki coctailowe lub 8 małych
  • 0,5 cytryny
  • 8 szt liści świeżej bazylii,
  • Sól, pieprz do przyprawienia łososia
  • 200 g różyczek brokułów
  • 120 g marchwi
  • 180 g czerwonej papryki (1szt)
  • 160 g młodej cukinii
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli do przyprawienia warzyw
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 200 g ryżu paraboiled
  • 1,5 łyżki soli do gotowania ryżu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 500-600 g fileta z łososia pokroić na 4 porcje, umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem.

Krok 2 – 4 większe pomidorki koktajlowe pokroić na plasterki.

Krok 3 – 200 g różyczek brokułów podzielić na mniejsze części. 120 g marchwi obrać, pokroić w plasterki grubości ok. 0,5cm. Paprykę umyć, przekroić, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić paprykę w kawałki ok 2x2cm. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, pokroić w półplasterki grubości ok 1cm. Wszystkie warzywa włożyć do miski, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, wsypać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego i 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Warzywa wymieszać z oliwą przyprawami, włożyć je do głębokiego naczynia do gotowania ma parze.

Krok 4 – Ryż wsypać do koszyczka.

Krok 5 – Na górnej części naczynia do gotowania na parze ułożyć pasek papieru do pieczenia, ułożyć na nim kawałki łososia i skropić je sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Tackę przykryć i umieścić na pojemniku do gotowania na parze.

Krok 6 – Do naczynia miksującego wlać 2 litry wody, wsypać 1,5 łyżki soli. Do dzbanka włożyć koszyk z ryżem . Dzbanek zamknąć pojemnikiem z warzywami i rybą. Gotować danie – program para, czas 12 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywkę, Na każdym kawałku łososia ułożyć po 2 listki bazylii, plasterki pomidorków, posypać serem mozarella. Zakryć tackę, gotować – program para, czas 8 minut.

Krok 8 – Z dzbanka zdjąć pojemnik z warzywami i łososiem, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ryżem. Wyporcjować danie.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy