Przepis nadesłany przez: Joanna Szustakiewicz
Dodaj do ulubionych
Favorite

Korzenne ciasto z cukinią

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
ok. 35 minut
Liczba porcji:
1
Czas pieczenia:
60 minut
Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka oleju.
  • cukier puder do posypania

Dodatkowe:
  • Forma do ciasta (średnica 30 cm)
  • papier do pieczenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Robot kuchenny Kasia Plus MRK-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ciasto można polać polewą czekoladową (zamiast cukru pudru)

Przygotowanie:
  1. Cukinie (2 małe) umyć, bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić.
  2. Do miski wbić 4 jajka, 2 szklanki cukru, ubijać, a następnie dodać resztę składników: 4 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki przyprawy do piernika oraz 1 szklanki oleju. Wszystko wymieszać łyżką lub mikserem.
  3. Na końcu dodać starte cukinie (ok. 3 szklanki) i wymieszać.
  4. Formę (średnica 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec ok. 1h w temperaturze 180 stopni.
  5. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado