Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Jogurtowy sernik na zimno

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut+ ok. 2h chłodzenia
Liczba porcji:
okrągła blacha o średnicy 24 cm
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • motylek
Składniki:
  • 1000 g jogurtu greckiego
  • 600 g śmietany kremówki 36%
  • 25 g żelatyny
  • 100 g wody
  • 80 g cukru pudru
  • 40 g ciemnego kakao
  • 20 g ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie na spód biszkopty okrągłe lub podłużne
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Jogurtowy sernik na zimno przechowywać w lodówce.

Przygotowanie:
  1. Do kubka wsypać 25 g żelatyny, wlać 100 g zimno wody, wymieszać. Żelatynę zostawić na 3-4 minuty, po tym czasie wszystko podgrzać, aby żelatyna się rozpuściła i była płynna.
  2. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 600 g śmietany kremówki 36% i wsypać 80 g cukru pudru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubić śmietanę na krem. Czas 2 minuty, prędkość 4.
  3. Otworzyć otwór pokrywy i przez niego stopniowo łyżka po łyżce dodawać 1000 g jogurtu greckiego. Czas 2 minuty, prędkość 4
  4. Zdjąć pokrywę, wyjąć motylek, wlać płynną żelatynę i 20 g ekstraktu waniliowego. Wszystko razem delikatnie wymieszać przy pomocy silikonowej łopatki.
  5. Jogurtową masę podzielić na 2 równe części. Do jednej wsypać 40 g ciemnego kakao, wymieszać silikonową łopatką.
  6. Spód okrągłej blachy o średnicy 24 cm wyłożyć okrągłymi lub podłużnymi biszkoptami. Na to wyłożyć połowę ciemnej masy, wyrównać wierzch. Kolejno połowa jasnej masy i znów wyrównać wierzch. Na to cała reszta ciemnej masy i reszta jasnej masy, wyrównać dokładnie wierzch.
  7. Tak przygotowany jogurtowy sernik na zimno wstawić do lodówki na 2 godziny.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska