Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Jajka po bretońsku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 30 min
Liczba porcji:
2
Składniki:

• 2 jajka
• 2 muffiny angielskie
• 2 żółtka
• 1 łyżka soku z cytryny
• 50 g masła
• Ok. 4 plasterki szynki
• Szczypiorek
• Sól, pieprz

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować sos holenderski: żółtka ubić na puszystą masę z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Nadal ubijając, stopniowo dodawać rozpuszczone i jeszcze gorące masło. Ubijać jeszcze chwilę, aż sos będzie kremowy i gęsty.
Krok 2 – Angielskie muffiny podgrzać w piekarniku i przygotować jajka w koszulce: do zagotowanej wody w garnku dodać 1 łyżkę octu i szczyptę soli, zamieszać łyżką i zrobić w niej wir. Jajka wbić do gotującej się wody i gotować przez kilka minut zalewając je wodą od góry.
Krok 3 – Szynkę podsmażyć na patelni.
Krok 4 – Muffiny przekroić i położyć na nich szynkę, na wierzchu jajko.
Krok 5 – Całość polać sosem holenderskim. Posypać szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy