Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Halloweenowe kruche ciastka nadziewane marmoladą

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut+ około 20 minut na wykrawanie i nadziewanie ciastek
Liczba porcji:
30
Czas gotowania:
5 minut ugniatania+ 15-17 minut pieczenia
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:

Kruche ciasto:

  • 530 g mąki pszennej+ odrobina mąki do podsypania ciasta
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 g zimnego masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko

 

Dodatkowe:
  • marmolada owocowa do nadzienia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ostrzeżenia- blacha z upieczonymi ciastkami jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Wsypać 530 g mąki pszennej, 80 g cukru, wbić 1
    całe jajko, dodać 200 g gęstego jogurtu naturalnego oraz 200 g masła pokrojonego na mniejsze
    kawałki.
  2. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić kruche ciasto. Opcja ugniatanie, 3 minuty,
    prędkość 2.
  3. Zdjąć pokrywę, przy pomocy łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia miksującego.
    Ponownie założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką i dalej wyrabiać ciasto. Opcja ugniatanie, 2
    minuty, prędkość 2.
  4. Zdjąć pokrywę. Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć kruche ciasto, krótko zagnieść dłonią.
  5. Ciasto owinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 30 minut (lub do lodówki na 60
    minut).
  6. Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować dość cienko, na grubość około 4-5
    mm. Foremkami do ciastek o dowolnych kształtach wykrawać ciastka. W połowie wyciętych
    ciastek na środku wyciąć kółko.
  7. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec
    ciastka około 15-17 minut (do zarumienienia).
  8. Na całe ciastka posmarować marmoladę przykryć je ciastkami z wyciętym środkiem. Wierzch
    można posypać odrobiną cukru pudru.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy