Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Dorsz w piwnym cieście

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
35 min
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
5-8 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 600 g filetów z dorsza
  • 400 ml mocnego, zimnego piwa
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej , mielonej papryki
  • Ok 1 litr oleju do smażenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Wskazówki:

 

Uwaga: ciasto powinno być przygotowywane z zimnych składników i od razu wykorzystane.

Dorsza w cieście należy od razu podawać – usmażone ciasto miękkie podczas dłuższego przechowywania.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować składniki: 300 g mąki wsypać do miseczki, włożyć na 30 minut do zamrażarki. 600 g filetów z dorsza umyć, osuszyć, podzielić na kawałki po ok 50-80 g. Kawałki dorsza przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Włożyć do lodówki na ok 30 min.

Krok 2 – W urządzeniu miksującym założyć motylek. Wsypać 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę drobnej soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 2.

Krok 3 – Do niedużego garnka lub głębokiej patelni wlać 1 litr oleju (lub więcej – jak do smażenia głębokiego), rozgrzać do temp ok. 180˚C.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do mąki wlać 400 g zimnego piwa. Wymieszać ciasto – czas 2 minuty, prędkość 3.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, wyjąć motylek. Od razu smażyć – Kawałki ryby włożyć do ciasta, starannie je obtoczyć ciastem. Wkładać na gorący olej, smażyć przez ok 5-8 minut na złoty kolor.

Krok 6 – Podawać natychmiast jako danie obiadowe np. z frytkami, puree z warzyw czy surówką. Można tez podawać jako przekąskę z sosem tzatziki lub dipami.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek