Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Dorsz w piwnym cieście

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
35 min
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
5-8 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 600 g filetów z dorsza
  • 400 ml mocnego, zimnego piwa
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej , mielonej papryki
  • Ok 1 litr oleju do smażenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Wskazówki:

 

Uwaga: ciasto powinno być przygotowywane z zimnych składników i od razu wykorzystane.

Dorsza w cieście należy od razu podawać – usmażone ciasto miękkie podczas dłuższego przechowywania.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować składniki: 300 g mąki wsypać do miseczki, włożyć na 30 minut do zamrażarki. 600 g filetów z dorsza umyć, osuszyć, podzielić na kawałki po ok 50-80 g. Kawałki dorsza przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Włożyć do lodówki na ok 30 min.

Krok 2 – W urządzeniu miksującym założyć motylek. Wsypać 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę drobnej soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 2.

Krok 3 – Do niedużego garnka lub głębokiej patelni wlać 1 litr oleju ( lub więcej – jak do smażenia głębokiego), rozgrzać do temp ok. 180˚C.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do mąki wlać 400 g zimnego piwa. Wymieszać ciasto – czas 2 minuty, prędkość 3.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, wyjąć motylek. Od razu smażyć – Kawałki ryby włożyć do ciasta, starannie je obtoczyć ciastem. Wkładać na gorący olej, smażyć przez ok 5-8 minut na złoty kolor.

Krok 6 – Podawać natychmiast jako danie obiadowe np. z frytkami, puree z warzyw czy surówką. Można tez podawać jako przekąskę z sosem tzatziki lub dipami.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy