Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Czekoladowe ciasto z buraka

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15
Liczba porcji:
9
Czas pieczenia:
30
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
  • tarcza
Składniki:
  • 250 g surowego buraka
  • 150 g oleju rzepakowego
  • 120 g syropu z agawy
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 5 g proszku do pieczenia
Dodatkowe:
  • kwadratowa foremka do pieczenia o boku długości 20-22 cm
  • papier do pieczenia
Wskazówki:

Uwaga, blacha po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarczę do ścierania na wiórki. 250 g surowego, obranego buraka zetrzeć na wiórki. Założyć pokrywę z popychaczem. Czas 30 sekund, prędkość 6.
  2. Zdjąć pokrywę, starte buraki przełożyć do miseczki, naczynie umyć.
  3. W naczyniu miksującym zamontować motylek, wbić 3 całe jajka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czas 3 minuty, prędkość 4.
  4. Zdjąć pokrywę, ubite jajka przełożyć do miseczki, naczynie umyć.
  5. W naczyniu miksującym zamontować nóż, dodać 50 g gorzkiej czekolady, wlać 150 g oleju rzepakowego i 120 g syropu z agawy. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość podgrzać do rozpuszczenia się czekolady. Temperatura 90°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  6. Zdjąć pokrywę, do naczynia dodać utarte wcześniej buraki i ubite jajka, wsypać 200 g mąki orkiszowej, 5 g proszku do pieczenia i 40 g ciemnego kakao. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wymieszać masę na ciasto. Czas 45 sekund, prędkość 4.
  7. Zdjąć pokrywę. Ciasto przelać do kwadratowej blaszki o boku długości 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut.
Udostępnij:
4 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Artur74

Robicie straszne błędy w aplikacji. jeden z dnich z akurat tego przepisu:

  1. W naczyniu miksującym zamontować motylek, wbić 3 całe jajka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czas 3 minuty, prędkość 4.

W aplikacji każecie zamontować nóź i motylek. Naprawdę da sie tak zrobić???. To oczywiscie drobna ironia. Takich absurdów jest więcej niektóre takie ze brakuje produktów i przepisy nie wychodzą. Czemu nikt nie sprawdza. Nie chce reklamować niemieckiej konkurencji która akurat ma szwagierka z pewnego sklepu ale tam w przepisach błędów nie ma a przepisów więcej.

Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką