Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Czekoladowe ciasto z buraka

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15
Liczba porcji:
9
Czas pieczenia:
30
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
  • tarcza
Składniki:
  • 250 g surowego buraka
  • 150 g oleju rzepakowego
  • 120 g syropu z agawy
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 5 g proszku do pieczenia
Dodatkowe:
  • kwadratowa foremka do pieczenia o boku długości 20-22 cm
  • papier do pieczenia
Wskazówki:

Uwaga, blacha po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarczę do ścierania na wiórki. 250 g surowego, obranego buraka zetrzeć na wiórki. Założyć pokrywę z popychaczem. Czas 30 sekund, prędkość 6.
  2. Zdjąć pokrywę, starte buraki przełożyć do miseczki, naczynie umyć.
  3. W naczyniu miksującym zamontować motylek, wbić 3 całe jajka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czas 3 minuty, prędkość 4.
  4. Zdjąć pokrywę, ubite jajka przełożyć do miseczki, naczynie umyć.
  5. W naczyniu miksującym zamontować nóż, dodać 50 g gorzkiej czekolady, wlać 150 g oleju rzepakowego i 120 g syropu z agawy. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość podgrzać do rozpuszczenia się czekolady. Temperatura 90°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  6. Zdjąć pokrywę, do naczynia dodać utarte wcześniej buraki i ubite jajka, wsypać 200 g mąki orkiszowej, 5 g proszku do pieczenia i 40 g ciemnego kakao. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wymieszać masę na ciasto. Czas 45 sekund, prędkość 4.
  7. Zdjąć pokrywę. Ciasto przelać do kwadratowej blaszki o boku długości 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut.
Udostępnij:
4 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Artur74

Robicie straszne błędy w aplikacji. jeden z dnich z akurat tego przepisu:

  1. W naczyniu miksującym zamontować motylek, wbić 3 całe jajka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czas 3 minuty, prędkość 4.

W aplikacji każecie zamontować nóź i motylek. Naprawdę da sie tak zrobić???. To oczywiscie drobna ironia. Takich absurdów jest więcej niektóre takie ze brakuje produktów i przepisy nie wychodzą. Czemu nikt nie sprawdza. Nie chce reklamować niemieckiej konkurencji która akurat ma szwagierka z pewnego sklepu ale tam w przepisach błędów nie ma a przepisów więcej.

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek