Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Czekoladowe ciasto z buraka

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15
Liczba porcji:
9
Czas pieczenia:
30
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
  • tarcza
Składniki:
  • 250 g surowego buraka
  • 150 g oleju rzepakowego
  • 120 g syropu z agawy
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 5 g proszku do pieczenia
Dodatkowe:
  • kwadratowa foremka do pieczenia o boku długości 20-22 cm
  • papier do pieczenia
Wskazówki:

Uwaga, blacha po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarczę do ścierania na wiórki. 250 g surowego, obranego buraka zetrzeć na wiórki. Założyć pokrywę z popychaczem. Czas 30 sekund, prędkość 6.
  2. Zdjąć pokrywę, starte buraki przełożyć do miseczki, naczynie umyć.
  3. W naczyniu miksującym zamontować motylek, wbić 3 całe jajka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czas 3 minuty, prędkość 4.
  4. Zdjąć pokrywę, ubite jajka przełożyć do miseczki, naczynie umyć.
  5. W naczyniu miksującym zamontować nóż, dodać 50 g gorzkiej czekolady, wlać 150 g oleju rzepakowego i 120 g syropu z agawy. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość podgrzać do rozpuszczenia się czekolady. Temperatura 90°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  6. Zdjąć pokrywę, do naczynia dodać utarte wcześniej buraki i ubite jajka, wsypać 200 g mąki orkiszowej, 5 g proszku do pieczenia i 40 g ciemnego kakao. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wymieszać masę na ciasto. Czas 45 sekund, prędkość 4.
  7. Zdjąć pokrywę. Ciasto przelać do kwadratowej blaszki o boku długości 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy