Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Crumble z rabarbarem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6
Czas pieczenia:
25-40 min + 10 min studzenie
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:

180 g mąki pszennej tortowej

100 g drobnego cukru do kruszonki

100 g masła (w temperaturze pokojowej ale niezbyt miękkie)

2×50 g płatków migdałowych

800 g rabarbaru

100 g cukru do rabarbaru

1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej (10 g)

Miękkie masło do wysmarowania formy do pieczenia.

Potrzebna będzie szczelna okrągła forma do tarty lub naczynie do zapiekania średnicy ok 26cm.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Wskazówki – Można stosować dowolne owoce, np. tylko jabłka,  tylko truskawki, wiśnie bez pestek, śliwki lub inne mieszane. Można stosować owoce mrożone, które po wyjęciu z zamrażarki trzeba pozostawić w temp. pokojowej na ok 15 min.

Można stosować kruszonkę owsianą.

Uwaga! Po wyjęciu z piekarnika rabarbar jest bardzo gorący! Ciasto należy pozostawić na kilka/kilkanaście minut do przestudzenia.

Przygotowanie:

Krok 1 – Piekarnik rozgrzać do temp 180˚C.

Krok 2 – 800 g rabarbaru umyć, osuszyć, odciąć zdrewniałe końcówki i pozostałości liści. Pokroić na kawałki ok. 2-3cm.

Krok 3 – Do naczynia miksującego założyć mieszadło. Włożyć  pokrojony na kawałki rabarbar, wsypać 100 g cukru, 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać rabarbar z cukrem i mąką – czas 30 sekund, prędkość 3.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, ułożyć rabarbar na cały spód formy do pieczenia wysmarowanej masłem.

Krok 5 – Dzbanek umyć, osuszyć, założyć nóż.

Krok 6 – Do dzbanka włożyć 100 g masła pokrojonego na kilka kawałków oraz 100 g mąki pszennej 100 g cukru i 50 g płatków migdałowych. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać kruszonkę – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Kruszonkę wyłożyć na rabarbar tak, aby przykryła całą powierzchnię. Posypać pozostałymi 50 g płatkami migdałowymi.

Krok 8 – Naczynie z rabarbarem i kruszonką wstawić go piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec przez ok. 35 -40 min aż kruszonka będzie rumiana. Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok. 10 minut, podawać na ciepło lub ostudzić i podawać zimne.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy