Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto marchewkowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
45-50 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 350 g marchewki
  • 210 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 215 g oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g orzechów włoskich
Dodatkowe:
  • foremka do pieczenia 25cm x 30cm 
  • papier do pieczenia
  • cukier puder do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotować foremkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
  2. Do naczynia miksującego założyć nóż . Wsypać 100 g orzechów włoskich. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Rozdrobnić – czas 30 sekund, prędkość 5 ( dla PSC-11 czas 20 sekund) .
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, orzechy przełożyć do innego naczynia.
  4. Do naczynia miksującego włożyć 350 g marchewki pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Rozdrobnić – czas 30 sekund, prędkość 5.
  5. Otworzyć pokrywę dzbanka, łopatką zgarnąć marchewkę ze ścianek naczynia miksującego. Dodać 210 g mąki pszennej, 4 jajka, 200 g cukru, 1 łyżkę cukru waniliowego, 215 g oleju, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody, 1 łyżeczkę cynamonu, ½ łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 5.
  6. Otworzyć pokrywę dzbanka,  łopatką zgarnąć ciasto ze ścianek naczynia miksującego, dodać 100 g rozdrobnionych orzechów. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 5. 
  7. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do foremki i wyrównać. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, piec około 45-50 minut.
  8. Ciasto wyjąć z piekarnika , po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 
Udostępnij:
5 5 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy