Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto marchewkowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
45-50 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 350 g marchewki
  • 210 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 215 g oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g orzechów włoskich
Dodatkowe:
  • foremka do pieczenia 25cm x 30cm 
  • papier do pieczenia
  • cukier puder do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotować foremkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
  2. Do naczynia miksującego założyć nóż . Wsypać 100 g orzechów włoskich. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Rozdrobnić – czas 30 sekund, prędkość 5 ( dla PSC-11 czas 20 sekund) .
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, orzechy przełożyć do innego naczynia.
  4. Do naczynia miksującego włożyć 350 g marchewki pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Rozdrobnić – czas 30 sekund, prędkość 5.
  5. Otworzyć pokrywę dzbanka, łopatką zgarnąć marchewkę ze ścianek naczynia miksującego. Dodać 210 g mąki pszennej, 4 jajka, 200 g cukru, 1 łyżkę cukru waniliowego, 215 g oleju, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody, 1 łyżeczkę cynamonu, ½ łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 5.
  6. Otworzyć pokrywę dzbanka,  łopatką zgarnąć ciasto ze ścianek naczynia miksującego, dodać 100 g rozdrobnionych orzechów. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 5. 
  7. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do foremki i wyrównać. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, piec około 45-50 minut.
  8. Ciasto wyjąć z piekarnika , po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 
Udostępnij:
4.5 8 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek