Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto bananowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 30 min
Liczba porcji:
10
Czas pieczenia:
30 min
Składniki:

• 4 jaja
• ½ szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• 1 kg bananów
• 2 galaretki agrestowe
• 1 galaretka truskawkowa
• 1 kostka masła

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Jaja i ½ szklanki cukru zmiksować na parze; powstałą masę pozostawić do ostygnięcia mieszając co chwila.
Krok 2 – Do chłodnej już masy stopniowo dodawać przesianą mąkę.
Krok 3 – Całość wylać do wysmarowanej masłem tortownicy i piec przez ok. 30 min w temperaturze 180°C.
Krok 4 – Galaretki agrestowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić. Oddzielnie przygotować galaretkę truskawkową zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia.
Krok 5 – Masło ubić mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę, dodać obrane i pokrojone w plasterki banany.
Krok 6 – Ponownie miksować, powoli dodając przestudzoną galaretkę agrestową.
Krok 7 – Masę wylać na ciasto biszkoptowe, po zastygnięciu udekorować bananami i zalać tężejącą galaretką truskawkową. Ciasto schłodzić w lodówce.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna

Niestety ciasto należy do wyjątkowo nieudanych, bardzo dziwnie smakuje. Nie polecam.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Poprosimy o doprecyzowanie, dlaczego wg Pani ciasto smakowało dziwnie? Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy