Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Chleb żytni

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
8-10
Czas gotowania:
3,5 h
Czas pieczenia:
45 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 300 g mąki żytniej typ 720 (nie razowej)
  • 100 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 15 g suszonego zakwasu (1 op.)
  • 14 g świeżych drożdży
  • 350 ml ciepłej wody
  • 10 g soli (2 płaskie łyżeczki)
  • 1 czubata łyżeczka melasy
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Do ciasta chlebowego można dodać pestki i nasiona, np. pestki dyni, siemię lniane, pestki słonecznika, czarnuszkę. Pestki dodaje się po wyrobieniu ciasta, mieszanie – czas 15 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.

Wysoka temperatura na początku pieczenia powoduje powstanie chrupiącej skórki.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać 300 ml wody, dodać mąkę żytnią i suszony zakwas. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę,  wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 4. Pozostawić na 30 minut w naczyniu.

Krok 2 – Drożdże wymieszać z pozostałą ilością ciepłej wody.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do mąki dodać mąkę pszenną, drożdże, sól, melasę. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4.

Krok 4 – Wyrabiać ponownie – funkcja wyrabianie ciasta, czas 4 minuty, prędkość 2.

Krok 5 – Ciasto pozostawić w naczyniu do wyrastania na ok 40 minut. Po tym czacie wymieszać ciasto – czas 10 sekund, prędkość 3.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pozostawić do wyrastania na ok 2 godziny.

Krok 7 – Nagrzać piekarnik do temp 240˚C z termoobiegiem. Za pomocą pędzelka delikatnie posmarować wyrośnięty chleb wodą,  formę włożyć do piekarnika. Po ok 5 minutach zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180˚C, piec kolejne 40 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy i z papieru, ostudzić.

Udostępnij:
2 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką