W naczyniu miksującym zamontować motylek. Białka jaj oddzielić od żółtek. Do naczynia wlać białka, wsypać szczyptę soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubić białka na sztywną pianę. Czas 5 minut, prędkość 4.
Zdjąć pokrywę, pianę wyjąć z naczynia do miski.
W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 5 żółtek, wsypać 300 g cukru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, utrzeć masę jajeczną. Czas 2 minuty, prędkość 4.
Zdjąć pokrywę. Wlać 220 g wody i 200 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 3.
Zdjąć pokrywę. Wsypać 450 g mąki pszennej, 30 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i 20 g proszku do pieczenia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto. Czas 1 minuta 30 sekund, prędkość 3.
Zdjąć pokrywę. Ubitą wcześniej pianę z białek dodać do ciasta. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Całość delikatnie wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 3.
Zdjąć pokrywę. W razie potrzeby ciasto jeszcze delikatnie wymieszać silikonową łopatką. Połowę ciasta z naczynia przelać do miski. Do połowy ciasta, które pozostało w naczyniu miksującym wsypać dodatkowe 2 łyżki mąki pszennej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto. Czas 30 sekund, prędkość 3.
Do drugiej połowy ciasta z miski wsypać 2 łyżki kakao, wymieszać ciasto łyżką drewnianą.
Okrągłą formę do ciasta o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylewać łyżkami na blachę zaczynając od środka. Raz masa jasna raz ciemna.
Piekarnik nagrzać do 180°C, piec babkę około 60 minut.
Babkę po upieczeniu i wystudzeniu posypać na wierzchu cukrem pudrem.
Bardzo smaczna babka. Piekłam przez godzinę czasu na termoobiegu. Przez pierwsze 30minut na 180°C,a przez drugie 30minut na 160°C. Ponieważ nie określone było w przepisie czy piec z termoobiegiem czy bez. Skończyłam przepis na kroku 6, ponieważ nie miałam kakao i mimo to babka wyszła przepyszna. Polecam przepis.
Fajnie by było, żeby dodać przepis do mpm-18, ponieważ go nie ma, a korzystałam z waszej strony.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Pełna treść informacji o przetwarzaniu danych w ramach plików cookies, znajduję się w dokumencie Polityki cookies
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
W którym momencie dodać ubite wcześniej białka jajek ?????brak w przepisie informacji
Dziękujemy za komentarz. Przepis będzie uzupełniony. Proponujemy ubite białka dodać w kroku 5 lub 6. Pozdrawiamy 🙂
a nie za dużo tego proszku do pieczenia?
Dziękujemy za komentarz. Naszym zdaniem, ilość proszku do pieczenia jest odpowiednia. Pozdrawiamy serdecznie 🙂
Wychodzi super 👍
Super wieści. Dziękujemy 🙂
Dziękujemy za komentarz. Super!
Bardzo smaczna babka. Piekłam przez godzinę czasu na termoobiegu. Przez pierwsze 30minut na 180°C,a przez drugie 30minut na 160°C. Ponieważ nie określone było w przepisie czy piec z termoobiegiem czy bez. Skończyłam przepis na kroku 6, ponieważ nie miałam kakao i mimo to babka wyszła przepyszna. Polecam przepis.
Fajnie by było, żeby dodać przepis do mpm-18, ponieważ go nie ma, a korzystałam z waszej strony.
Pani Aniu, dziękujemy za komentarz i podpowiedź. Postaramy się wgrać przepis podczas kolejnej aktualizacji:-)
Było by super dodać ten przepis do mpm18 wszystkie te babki są przepyszne.
Postaramy się dodać przepis podczas najbliższej aktualizacji:-)
jedno z moich ulubionych ciast
Nasze też ulubione 🙂