Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Babka Zebra

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
10
Czas gotowania:
10 minut
Czas pieczenia:
60 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • motylek
Składniki:
  • 5 jajek
  • 300 g cukru
  • 450 g mąki pszennej+ dodatkowe 2 łyżki mąki
  • 220 g wody
  • 200 g oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 30 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 20 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dodatkowo cukier puder do posypania na wierzch
Dodatkowe:
  • okrągła forma o średnicy 24 cm
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Białka jaj oddzielić od żółtek. Do naczynia wlać białka, wsypać szczyptę soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubić białka na sztywną pianę. Czas 5 minut, prędkość 4.
  2. Zdjąć pokrywę, pianę wyjąć z naczynia do miski.
  3. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 5 żółtek, wsypać 300 g cukru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, utrzeć masę jajeczną. Czas 2 minuty, prędkość 4.
  4. Zdjąć pokrywę. Wlać 220 g wody i 200 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką.
    Wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 3.
  5. Zdjąć pokrywę. Wsypać 450 g mąki pszennej, 30 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i 20 g proszku do pieczenia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto. Czas 1 minuta 30 sekund, prędkość 3.
  6. Zdjąć pokrywę. Ubitą wcześniej pianę z białek dodać do ciasta. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Całość delikatnie wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 3.
  7. Zdjąć pokrywę. W razie potrzeby ciasto jeszcze delikatnie wymieszać silikonową łopatką. Połowę ciasta z naczynia przelać do miski. Do połowy ciasta, które pozostało w naczyniu miksującym wsypać dodatkowe 2 łyżki mąki pszennej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto. Czas 30 sekund, prędkość 3.
  8. Do drugiej połowy ciasta z miski wsypać 2 łyżki kakao, wymieszać ciasto łyżką drewnianą.
  9. Okrągłą formę do ciasta o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylewać łyżkami na blachę zaczynając od środka. Raz masa jasna raz ciemna.
  10. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec babkę około 60 minut.
  11. Babkę po upieczeniu i wystudzeniu posypać na wierzchu cukrem pudrem.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
13 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona

W którym momencie dodać ubite wcześniej białka jajek ?????brak w przepisie informacji

Takasobie

a nie za dużo tego proszku do pieczenia?

Katafiasz1

Wychodzi super 👍

Ania

Bardzo smaczna babka. Piekłam przez godzinę czasu na termoobiegu. Przez pierwsze 30minut na 180°C,a przez drugie 30minut na 160°C. Ponieważ nie określone było w przepisie czy piec z termoobiegiem czy bez. Skończyłam przepis na kroku 6, ponieważ nie miałam kakao i mimo to babka wyszła przepyszna. Polecam przepis.
Fajnie by było, żeby dodać przepis do mpm-18, ponieważ go nie ma, a korzystałam z waszej strony.

Last edited 2 miesięcy temu by AniaHania
Beata

Było by super dodać ten przepis do mpm18 wszystkie te babki są przepyszne.

magdalena278

jedno z moich ulubionych ciast

Zobacz również
Bułka z humusem buraczanym i warzywami
Omlety biszkoptowe ze śmietaną
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Ciasto leśny mech
babka pomarańczowa
Wegańska drożdżowa babka pomarańczowa
Babka piaskowa
Babka drożdżowa
Babeczki bananowo-czekoladowe
Cannelloni ze szpinakiem
Placki śniadaniowe z serka ricotta