Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Żurek wegański na zakwasie, z pieczarkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30
Liczba porcji:
8
Czas smażenia:
46 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 400 g pieczarek
  • 120 g cebuli (1 większa)
  • 50 g mleka roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 1,4 wywaru warzywnego (1400 g)
  • Posiekana natka pietruszki do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Do żurku można dodać pokrojone warzywa ( marchew pietruszkę, seler), które pozostały po gotowaniu wywaru na żurek.
  • Żurek można podać również z ziemniakami.
Przygotowanie:
  1. Przygotować warzywa: 3 ząbki czosnku obrać, 120 g cebuli obrać, przekroić ją na mniejsze kawałki, 400 g pieczarek umyć.
  2. W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 120 g pokrojonej cebuli i 3 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.
  3. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić cebulę z czosnkiem – temperatura 95˚C, 5 minut, prędkość 1.
  4. Otworzyć pokrywę, usunąć nóż, włożyć trzpień i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. Pokroić pieczarki – wkładać je do otworu pokrywy popychając popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 6.
  5. Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Odsunąć pieczarki łopatką, w dzbanku umieścić mieszadło. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić pieczarki – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
  6. Otworzyć pokrywę, wlać 1400 g wywaru z warzyw (1,4 litra), dodać 1,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 2-3 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1.
  7. Otworzyć pokrywę. Do dzbanka wlać 500 ml zakwasu na żurek, dodać 1 łyżkę chrzanu, 2 łyżki majeranku. Zamknąć pokrywę, gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 10 min, prędkość 1
  8. Przez otwór w pokrywie wlać 50 g mleka roślinnego. Wymieszać zupę czas 20 sekund, prędkość 2.
  9. Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę solą, pieprzem, mielonym czosnkiem. Można dodać również więcej chrzanu.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado