Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Żurek wegański na zakwasie, z pieczarkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30
Liczba porcji:
8
Czas smażenia:
46 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 400 g pieczarek
  • 120 g cebuli (1 większa)
  • 50 g mleka roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 1,4 wywaru warzywnego (1400 g)
  • Posiekana natka pietruszki do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Do żurku można dodać pokrojone warzywa ( marchew pietruszkę, seler), które pozostały po gotowaniu wywaru na żurek.
  • Żurek można podać również z ziemniakami.
Przygotowanie:
  1. Przygotować warzywa: 3 ząbki czosnku obrać, 120 g cebuli obrać, przekroić ją na mniejsze kawałki, 400 g pieczarek umyć.
  2. W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 120 g pokrojonej cebuli i 3 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.
  3. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić cebulę z czosnkiem – temperatura 95˚C, 5 minut, prędkość 1.
  4. Otworzyć pokrywę, usunąć nóż, włożyć trzpień i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. Pokroić pieczarki – wkładać je do otworu pokrywy popychając popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 6.
  5. Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Odsunąć pieczarki łopatką, w dzbanku umieścić mieszadło. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić pieczarki – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
  6. Otworzyć pokrywę, wlać 1400 g wywaru z warzyw (1,4 litra), dodać 1,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 2-3 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1.
  7. Otworzyć pokrywę. Do dzbanka wlać 500 ml zakwasu na żurek, dodać 1 łyżkę chrzanu, 2 łyżki majeranku. Zamknąć pokrywę, gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 10 min, prędkość 1
  8. Przez otwór w pokrywie wlać 50 g mleka roślinnego. Wymieszać zupę czas 20 sekund, prędkość 2.
  9. Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę solą, pieprzem, mielonym czosnkiem. Można dodać również więcej chrzanu.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek