Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa ziemniaczana po włosku ze szparagami i szynką parmeńską

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 120 g marchwi
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 50 g korzenia selera
  • 60 g pora
  • 600 g ziemniaków
  • szparagów zielonych (0,5 pęczka)
  • 1,2l bulionu warzywnego
  • 80 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego mielonego
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • Szczypta pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: ziemniaki obrać, pokroić kostkę ok. 1×1 cm. Marchew, seler i pietruszkę obierać. Por pokroić w plasterki. Szparagi umyć, oderwać lub odkroić stwardniałe części. Pokroić na kawałki ok. 2 cm.

Krok 2 – Szynkę parmeńską pokroić w paseczki.

Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć  trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Zetrzeć marchew, pietruszkę i seler  popychając je popychaczem – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki odsunąć warzywa na bok, zamontować mieszadło.

Krok 5 – Do warzyw wlać bulion warzywny, dodać ziemniaki i przyprawy. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować zupę – temperatura 105˚C, czas 15min, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać pokrojone szparagi, zamknąć pokrywę. Gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 8min, prędkość 1. Pod koniec czasu gotowania (1 min) przez otwór w pokrywie dodać śmietankę.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, spróbować, ewentualnie doprawić zupę

Krok 8 – Zupę wy porcjować na talerze, posypać pokrojoną szynką i posiekaną natką pietruszki .

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy