Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa ziemniaczana po włosku ze szparagami i szynką parmeńską

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 120 g marchwi
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 50 g korzenia selera
  • 60 g pora
  • 600 g ziemniaków
  • szparagów zielonych (0,5 pęczka)
  • 1,2l bulionu warzywnego
  • 80 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego mielonego
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • Szczypta pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: ziemniaki obrać, pokroić kostkę ok. 1×1 cm. Marchew, seler i pietruszkę obierać. Por pokroić w plasterki. Szparagi umyć, oderwać lub odkroić stwardniałe części. Pokroić na kawałki ok. 2 cm.

Krok 2 – Szynkę parmeńską pokroić w paseczki.

Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć  trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Zetrzeć marchew, pietruszkę i seler  popychając je popychaczem – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki odsunąć warzywa na bok, zamontować mieszadło.

Krok 5 – Do warzyw wlać bulion warzywny, dodać ziemniaki i przyprawy. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować zupę – temperatura 105˚C, czas 15min, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać pokrojone szparagi, zamknąć pokrywę. Gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 8min, prędkość 1. Pod koniec czasu gotowania (1 min) przez otwór w pokrywie dodać śmietankę.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, spróbować, ewentualnie doprawić zupę

Krok 8 – Zupę wyporcjować na talerze, posypać pokrojoną szynką i posiekaną natką pietruszki .

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy