Przygotowanie:
Krok 1 – Przygotować warzywa: ziemniaki obrać, pokroić kostkę ok. 1×1 cm. Marchew, seler i pietruszkę obierać. Por pokroić w plasterki. Szparagi umyć, oderwać lub odkroić stwardniałe części. Pokroić na kawałki ok. 2 cm.
Krok 2 – Szynkę parmeńską pokroić w paseczki.
Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Zetrzeć marchew, pietruszkę i seler popychając je popychaczem – czas 10 sekund, prędkość 6.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki odsunąć warzywa na bok, zamontować mieszadło.
Krok 5 – Do warzyw wlać bulion warzywny, dodać ziemniaki i przyprawy. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować zupę – temperatura 105˚C, czas 15min, prędkość 1.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać pokrojone szparagi, zamknąć pokrywę. Gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 8min, prędkość 1. Pod koniec czasu gotowania (1 min) przez otwór w pokrywie dodać śmietankę.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, spróbować, ewentualnie doprawić zupę
Krok 8 – Zupę wyporcjować na talerze, posypać pokrojoną szynką i posiekaną natką pietruszki .