Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa z mięsem po cygańsku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
55 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 400 g g łopatki wieprzowej
  • 100 g boczku wędzonego
  • 150 g marchwi
  • 1 cebula (ok 80g)
  • 80 g pora
  • 1 papryka świeża czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
  • 80 g drobnego makaronu ( zacierka, orzo)
  • 2-3 łyżki śmietany do zup 18%
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 litr wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Mięso pokroić w kawałki/kostkę ok. 2 cm, boczek pokroić w kawałki ok. 1 cm.

Krok 2 – Przygotować warzywa: cebulę obrać, pokroić w mniejsze kawałki (np. na 4 części), czosnek obrać, marchew obrać, por przekroić na 2 części. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kawałki ok. 2 cm.

Krok 3 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 4 – Pokroić marchew w plastry – czas 5 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Zdjąć pokrywę tarczy i tarczę, za pomocą łopatki przełożyć marchew do innego naczynia. Ponownie założyć tarczę do cięcia w plastry.

Krok 6 –  Pokroić  czosnek, cebulę i por popychając je popychaczem – czas 10 s, prędkość 6.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki przełożyć cebulę, por i czosnek do innego naczynia. Zamontować mieszadło.

Krok 8 – Do naczynia miksującego włożyć cebulę i por, wlać olej, zamknąć naczynie pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę. Poddusić warzywa – temperatura 120˚C, czas 5 min, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, dodać mięso, boczek, przyprawy i wodę, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować zupę – temperatura 105˚C, czas 30 min, prędkość 1.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, do zupy dodać marchew i paprykę. Zamknąć pokrywę, gotować dalej temperatura 105˚C, czas 10 min, prędkość 1.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, do zupy dodać makaron i pomidory z puszki. Zamknąć pokrywę, gotować dalej – temperatura 105˚C, czas 10 min, prędkość 1.

Krok 12 – Pod koniec gotowania (po 9 min) przez otwór zaślepki wlać śmietanę.

Krok 13 – Otworzyć pokrywę, ewentualnie doprawić zupę.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie