Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa z jarmużem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 200 g pieczarek
  • 1 duży batat (ok 250g)
  • 180 g marchwi
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 liści  jarmużu ( bez łodygi)
  • 100 g brązowego ryżu
  • 20 g masła
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 liście laurowe
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: obrać batat i pokroić go w kostkę ok. 1x1cm. Obrać marchew i czosnek, umyć pieczarki. Z selera naciowego usunąć długie włókna.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 3 – Pokroić  marchew, pieczarki, czosnek i seler naciowy popychając je popychaczem. – czas 30 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki odsunąć warzywa na bok, zamontować mieszadło.

Krok 5 – Do warzyw dodać masło, zamknąć pokrywą dzbanka z otwartą zaślepką.

Krok 6 – Warzywa poddusić – temperatura 120˚C, czas 6 min, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wlać bulion warzywny, dodać liść laurowy i przyprawy. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować zupę – temperatura 105˚C, czas 6 min, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać bataty i ryż, zamknąć pokrywę. Gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 20min, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę. Do zupy dodać śmietankę i liście jarmużu. Spróbować, ewentualnie doprawić zupę. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 100˚C, czas 2 min, prędkość 1.

Krok 10 – Zupę podawać na talerzach, udekorowaną natką pietruszki lub listkami kolendry.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką