Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa z jarmużem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 200 g pieczarek
  • 1 duży batat (ok 250g)
  • 180 g marchwi
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 liści  jarmużu ( bez łodygi)
  • 100 g brązowego ryżu
  • 20 g masła
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 liście laurowe
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: obrać batat i pokroić go w kostkę ok. 1x1cm. Obrać marchew i czosnek, umyć pieczarki. Z selera naciowego usunąć długie włókna.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 3 – Pokroić  marchew, pieczarki, czosnek i seler naciowy popychając je popychaczem. – czas 30 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki odsunąć warzywa na bok, zamontować mieszadło.

Krok 5 – Do warzyw dodać masło, zamknąć pokrywą dzbanka z otwartą zaślepką.

Krok 6 – Warzywa poddusić – temperatura 120˚C, czas 6 min, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wlać bulion warzywny, dodać liść laurowy i przyprawy. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować zupę – temperatura 105˚C, czas 6 min, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać bataty i ryż, zamknąć pokrywę. Gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 20min, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę. Do zupy dodać śmietankę i liście jarmużu. Spróbować, ewentualnie doprawić zupę. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 100˚C, czas 2 min, prędkość 1.

Krok 10 – Zupę podawać na talerzach, udekorowaną natką pietruszki lub listkami kolendry.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy