Krok 1 – Przygotować warzywa: obrać batat i pokroić go w kostkę ok. 1x1cm. Obrać marchew i czosnek, umyć pieczarki. Z selera naciowego usunąć długie włókna.
Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.
Krok 3 – Pokroić marchew, pieczarki, czosnek i seler naciowy popychając je popychaczem. – czas 30 sekund, prędkość 6.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki odsunąć warzywa na bok, zamontować mieszadło.
Krok 5 – Do warzyw dodać masło, zamknąć pokrywą dzbanka z otwartą zaślepką.
Krok 6 – Warzywa poddusić – temperatura 120˚C, czas 6 min, prędkość 1.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wlać bulion warzywny, dodać liść laurowy i przyprawy. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zagotować zupę – temperatura 105˚C, czas 6 min, prędkość 1.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać bataty i ryż, zamknąć pokrywę. Gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 20min, prędkość 1.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę. Do zupy dodać śmietankę i liście jarmużu. Spróbować, ewentualnie doprawić zupę. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 100˚C, czas 2 min, prędkość 1.
Krok 10 – Zupę podawać na talerzach, udekorowaną natką pietruszki lub listkami kolendry.