Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa z groszkiem i warzywami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
1 h
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 300-400 g części indyka na rosół (np. skrzydło)
  • 150 g marchwi
  • 80 g korzenia pietruszki
  • 50 g korzenia selera
  • 60 g pora
  • 200 g kalafiora
  • 200 g groszku (surowego lub mrożonego, nie z puszki)
  • 2,4 l wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego.
  • natka pietruszki lub koperek do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: mięso podzielić na mniejsze kawałki. Marchew, seler i pietruszkę obrać, por oczyścić. Warzywa umieścić w koszyczku razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, umieścić w pojemniku do gotowania na parze.

Krok 2 – Do dzbanka wlać wodę, włożyć mięso indyka. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zagotować – funkcja gotowanie.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łyżki zebrać i wyrzucić ścięte białko (szumowiny). Wsypać sól, włożyć koszyczek z warzywami. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Gotować rosół – temperatura 100˚C, czas 40min, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Wyjąć koszyczek z warzywami, na dzbanku umieścić pojemnik do gotowania na parze z kalafiorem, przykryć i gotować nadal – temperatura 100˚C, czas 10min, prędkość 1.

Krok 5 – Podnieść pokrywę parowara, obok kalafiora wsypać groszek. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 100˚C, czas 10min, prędkość 1. W tym czasie pokroić ugotowaną marchew w plasterki.

Krok 6 – Po ugotowaniu pojemnik z kalafiorem i groszkiem odstawić na bok, do rosołu wsypać pieprz, spróbować i ewentualnie doprawić.

Krok 7 – Marchew, ugotowanego kalafiora i groszek wyporcjować na talerze, zalać gorącym rosołem.

Krok 8 – Zupę podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, posypaną natką pietruszki lub koperkiem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy