Przepis nadesłany przez: Daniel Buza
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zupa pomidorowa z kaszą gryczaną

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
40 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 150 g cebuli
  • 20 g oleju
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 800 g pomidorów malinowych
  • 250 g ziemniaków
  • 50 g kaszy gryczanej
  • 1 kostka rosołowa ( warzywna, drobiowa lub wołowa)
  • 30 g śmietany 12%
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • papryka słodka do smaku
  • szczypta majeranku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Do zupy w zależności od preferencji można dodać więcej koncentratu pomidorowego.
  • Na wierzch można posypać szczypiorkiem.
  • Kaszę gryczaną można zastąpić ryżem.
  • Pomidory malinowe można zastąpić pomidorami z puszki.
Przygotowanie:
  1. Do zwykłego garnka wkładamy 800 g pomidorów malinowych i sparzamy je wrzątkiem aby skórka odeszła. Kroimy na mniejsze części . Obieramy 250 g ziemniaków i kroimy na drobne części.
  2. Do naczynia miksującego założyć nóż, włożyć 150 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Program automatyczny – Siekanie – czas 10 sekund, obroty 6.
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 20 g oleju, łopatką zgarnąć cebulę ze ścianek misy. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Podsmażyć – temperatura 90°C, czas 5 minut, obroty 2.
  4. Otworzyć pokrywę , do dzbanka wlać 600 g wody i dodać 1 kostkę rosołową. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Gotować – temperatura 90°C, czas 10 min, obroty 1.
  5. Otworzyć pokrywę , dodać 800 g pomidorów malinowych, 250 g ziemniaków, 50 g kaszy gryczanej. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Gotować – temperatura 100 °C, czas 20 minut, obroty 1.
  6. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 50 g koncentratu pomidorowego, 30 g śmietany 12%, sól, pieprz, paprykę słodką oraz szczyptę majeranku do smaku. Zamykamy pokrywę z zamkniętą zaślepką. Gotujemy – temperatura 90°C, czas 5 minut, obroty 1.
  7. Po zakończeniu gotowania zupy sprawdzamy czy zaślepka w pokrywie jest dobrze zamknięta. Możesz też poczekać aż temperatura w dzbanku zmniejszy się i dopiero wtedy zmiksować zupę. Ustawiamy miksowanie – czas 1 minuta, obroty 6. Uwaga! zupa jest gorąca.

Udostępnij:
4.5 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką