Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
70 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • koszyczek
Składniki:
  • 400 g kaszy gryczanej ciemnej
  • 1300 g wody
  • 80 g cebuli
  • 20 g czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 300 g kiełbasy typu Śląska
  • 50 g oleju
  • 5 g soli
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 200 g żółtego tartego sera
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga! naczynie do zapiekania po wyjęciu z piekarnika jest gorące!!!

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym umieścić koszyczek. Odważyć 400 g kaszy gryczanej ciemnej, wlać 1300 g wody i wsypać 5 g soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ugotować kaszę. Opcja na parze, czas 17 minut.
  2. Zdjąć pokrywę, przy pomocy miarki wyjąć koszyczek z kaszą. Wodę z naczynia wylać.
  3. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 80 g cebuli i 20 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, warzywa posiekać. Czas 5 sekund, prędkość 5.
  4. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Wlać 50 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  5. Zdjąć pokrywę, dodać 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki i 300 g kiełbasy typu Śląska pokrojonej w kostkę. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
  6. Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło. Do naczynia wsypać ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną i wsypać 150 g tartego żółtego sera. Wszystko razem wymieszać przy pomocy silikonowej łopatki.
  7. Tak przygotowane składniki zapiekanki przesypać do naczynia do zapiekania, wyrównać wierzch.
  8. Pozostałe 50 g pieczarek pokroić w plasterki , poukładać na wierzchu na zapiekance.
  9. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec zapiekankę około 30 minut. Następnie na wierzch posypać pozostałe 50 g tartego żółtego sera i całość zapiekać jeszcze przez około 10 minut.
  10. Zapiekankę wyjąć z piekarnika, przekładać na talerze.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska