Uwaga! naczynie do zapiekania po wyjęciu z piekarnika jest gorące!!!
Przygotowanie:
W naczyniu miksującym umieścić koszyczek. Odważyć 400 g kaszy gryczanej ciemnej, wlać 1300 g wody i wsypać 5 g soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ugotować kaszę. Opcja na parze, czas 17 minut.
Zdjąć pokrywę, przy pomocy miarki wyjąć koszyczek z kaszą. Wodę z naczynia wylać.
W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 80 g cebuli i 20 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, warzywa posiekać. Czas 5 sekund, prędkość 5.
Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Wlać 50 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, dodać 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki i 300 g kiełbasy typu Śląska pokrojonej w kostkę. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło. Do naczynia wsypać ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną i wsypać 150 g tartego żółtego sera. Wszystko razem wymieszać przy pomocy silikonowej łopatki.
Tak przygotowane składniki zapiekanki przesypać do naczynia do zapiekania, wyrównać wierzch.
Pozostałe 50 g pieczarek pokroić w plasterki , poukładać na wierzchu na zapiekance.
Piekarnik nagrzać do 170°C, piec zapiekankę około 30 minut. Następnie na wierzch posypać pozostałe 50 g tartego żółtego sera i całość zapiekać jeszcze przez około 10 minut.
Zapiekankę wyjąć z piekarnika, przekładać na talerze.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.