Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem serowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
4-6
Czas smażenia:
50 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 300 g makaronu (np. świderki, rurki, kolanka)
  • 120 g różyczek brokułów
  • 200 g różyczek kalafiora
  • 200 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 g mleka
  • 3 jaja
  • 100 g cebuli
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 120 g serka topionego śmietankowego lub naturalnego
  • 100 g tartego sera mozarella lub żółtego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • 1,2 litra wody
  • 1 łyżka soli do gotowania makaronu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Ugotować makaron: Do dzbanka włożyć mieszadło, wlać 1,2 litra wody (1200 g), wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować wodę – program gotowanie (ok 8 minut).
  2. Otworzyć pokrywę, do dzbanka wsypać 300 g makaronu, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę. Gotować makaron – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1. (Uwaga – czas gotowania makaronu powinien być zgodny ze wskazówkami na opakowaniu).
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, odcedzić makaron przez pojemnik do gotowania na parze, przepłukać zimną wodą, przełożyć do miski.
  4. 100 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze części, 200 g fasolki szparagowej umyć, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w pojemniku do gotowania na parze. 200 g różyczek kalafiora dołożyć do fasolki, 120 g różyczek brokułów umyć, ułożyć w górnej części pojemnika do gotowania na parze.
  5. Do dzbanka wlać 1 litr wody, naczynie z fasolką i kalafiorem umieścić na dzbanku, przykryć. Gotować warzywa, program para – czas 10 minut.
  6. Pojemnik odkryć, tackę z brokułami ustawić na pojemniku z fasolką i kalafiorem, przykryć. Gotować razem – program para, czas 15 minut.
  7. Pojemniki z warzywami zdjąć, warzywa przełożyć do miski z makaronem, wodę wylać. Dzbanek opłukać i osuszyć.
  8. W dzbanku umieścić nóż, włożyć 100 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać cebulę – czas 6 sekund, prędkość 6.
  9. Otworzyć pokrywę, łopatką zabrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 20 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
  10. Otworzyć pokrywę, cebulę dodać do makaronu z warzywami, wymieszać. Makaron z warzywami przełożyć do naczynia do zapiekania.
  11. W dzbanku zamocować nóż, wlać 100 g mleka, dodać 120 g serka topionego śmietankowego lub naturalnego pokrojonego na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozpuścić serek – temperatura 70˚C, czas 5 minut, prędkość 2.
  12. Otworzyć pokrywę, do serka włożyć 150 g gęstego jogurtu, wbić 3 jajka, dodać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu, szczyptę ostrej papryki mielonej, 1 łyżeczkę majeranku. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać sos – czas 30 sekund, prędkość 3.
  13. Makaron z warzywami zalać przygotowanym sosem, obficie posypać tartym serem. Włożyć do piekarnika, zapiekać w temperaturze 180˚C przez ok 20 minut.
Udostępnij:
4.3 6 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek