Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Wrapy z pikantnym kurczakiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 min
Liczba porcji:
8
Czas smażenia:
35- 40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 200 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 150 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • Szczypta ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 250 g filetów z kurczaka
  • 80 g (kilka plastrów) boczku wędzonego
  • 1 serek kanapkowy ziołowy
  • 150 g ogórków konserwowych
  • 1 szt świeżej papryki czerwonej
  • 1 szt czerwonej cebuli (ok 80g)
  • 0,5 sałaty lodowej
  • 100 g gęstego majonezu
  • 100 g pikantnego ketchupu
  • Sól, pieprz, papryka ostra mielona, przyprawa do grosa, zioła prowansalskie do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Gotowe tortille dość szybko wysychają,  trzeba je przechowywać przykryte.

Przed zwinięciem można je lekko skropić zimną wodą.

Wrapy można pokroić na mniejsze porcje (1 szt na 2 części) i spiąć je wykałaczką jeśli się „nie trzymają”.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: Piersi kurczaka umyć, pokroić w paski ok 2x5cm, obsypać je przyprawami: solą , pieprzem, ostrą papryką, ziołami. Ułożyć w pojemniku do gotowania na parze. Boczek w plastrach obsmażyć z obydwu stron.

Krok 2 – Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, ustawić pojemnik do gotowania na parze z kurczakiem. Zamknąć pokrywą, gotować kurczaka – temperatura 105˚C, czas 20 minut, prędkość  1.

Krok 3 – Zdjąć pojemnik, przełożyć kurczaka do innego naczynia, ostudzić. Naczynie umyć, osuszyć.

Krok 4 – Przygotować ciasto na tortille: Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać wodę, dodać mąkę, oliwę i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką.  Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4.

Krok 5 – Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto do innego naczynia, pozostawić  na 10min przykryte ściereczką. Ciasto podzielić na 8 części, ulepić z nich kulki. Każdą rozwałkować na cienki, okrągły placek, jak najmniej podsypując mąką. Placki smażyć na suchej, średnio rozgrzanej patelni ok. 2 minuty z każdej strony, aż się lekko miejscami przyrumienią. Podsmażone tortille układać jedna na drugą, przykryć wilgotną ściereczką.

Krok 6 – Przygotować warzywa: cebulę obrać, pokroić w mniejsze kawałki ( na 4 części), paprykę oczyścić z nasion, pokroić na mniejsze części, sałatę lodową pokroić w paski.

Krok 7 – W naczyniu miksującym  założyć  trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 8 – Pokroić cebulę, ogórki i paprykę, w miarę konieczności  popychając  je popychaczem – czas 12 sekund, prędkość 6.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki przełożyć warzywa do innego naczynia. Naczynie opłukać, osuszyć.  Zamontować motylek. Do naczynia miksującego włożyć ketchup i majonez, dodać sól, pieprz i ostrą paprykę. Zamknąć pokrywę dzbanka i wymieszać sos – czas 15 sekund, obroty 2.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć sos do innego naczynia.

Krok 11 – Przygotować wrapy: Każdy placek smarować serkiem ziołowym. Na serku ułożyć pokrojoną sałatę, posypać papryką, ogórkami i cebulą. Pośrodku wzdłuż ułożyć paski kurczaka i boczek,  polać sosem majonezowym. Wrapy ciasno zwinąć  w roladki, podsmażyć najlepiej na patelni grillowej. Podawać gorące.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek