Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Wrapy z pikantnym kurczakiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 min
Liczba porcji:
8
Czas smażenia:
35- 40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 200 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 150 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • Szczypta ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 250 g filetów z kurczaka
  • 80 g (kilka plastrów) boczku wędzonego
  • 1 serek kanapkowy ziołowy
  • 150 g ogórków konserwowych
  • 1 szt świeżej papryki czerwonej
  • 1 szt czerwonej cebuli (ok 80g)
  • 0,5 sałaty lodowej
  • 100 g gęstego majonezu
  • 100 g pikantnego ketchupu
  • Sól, pieprz, papryka ostra mielona, przyprawa do grosa, zioła prowansalskie do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Gotowe tortille dość szybko wysychają,  trzeba je przechowywać przykryte.

Przed zwinięciem można je lekko skropić zimną wodą.

Wrapy można pokroić na mniejsze porcje (1 szt na 2 części) i spiąć je wykałaczką jeśli się „nie trzymają”.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: Piersi kurczaka umyć, pokroić w paski ok 2x5cm, obsypać je przyprawami: solą , pieprzem, ostrą papryką, ziołami. Ułożyć w pojemniku do gotowania na parze. Boczek w plastrach obsmażyć z obydwu stron.

Krok 2 – Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, ustawić pojemnik do gotowania na parze z kurczakiem. Zamknąć pokrywą, gotować kurczaka – temperatura 105˚C, czas 20 minut, prędkość  1.

Krok 3 – Zdjąć pojemnik, przełożyć kurczaka do innego naczynia, ostudzić. Naczynie umyć, osuszyć.

Krok 4 – Przygotować ciasto na tortille: Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać wodę, dodać mąkę, oliwę i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką.  Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4.

Krok 5 – Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto do innego naczynia, pozostawić  na 10min przykryte ściereczką. Ciasto podzielić na 8 części, ulepić z nich kulki. Każdą rozwałkować na cienki, okrągły placek, jak najmniej podsypując mąką. Placki smażyć na suchej, średnio rozgrzanej patelni ok. 2 minuty z każdej strony, aż się lekko miejscami przyrumienią. Podsmażone tortille układać jedna na drugą, przykryć wilgotną ściereczką.

Krok 6 – Przygotować warzywa: cebulę obrać, pokroić w mniejsze kawałki ( na 4 części), paprykę oczyścić z nasion, pokroić na mniejsze części, sałatę lodową pokroić w paski.

Krok 7 – W naczyniu miksującym  założyć  trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 8 – Pokroić cebulę, ogórki i paprykę, w miarę konieczności  popychając  je popychaczem – czas 12 sekund, prędkość 6.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki przełożyć warzywa do innego naczynia. Naczynie opłukać, osuszyć.  Zamontować motylek. Do naczynia miksującego włożyć ketchup i majonez, dodać sól, pieprz i ostrą paprykę. Zamknąć pokrywę dzbanka i wymieszać sos – czas 15 sekund, obroty 2.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć sos do innego naczynia.

Krok 11 – Przygotować wrapy: Każdy placek smarować serkiem ziołowym. Na serku ułożyć pokrojoną sałatę, posypać papryką, ogórkami i cebulą. Pośrodku wzdłuż ułożyć paski kurczaka i boczek,  polać sosem majonezowym. Wrapy ciasno zwinąć  w roladki, podsmażyć najlepiej na patelni grillowej. Podawać gorące.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy