Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Wrapy z pikantnym kurczakiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 min
Liczba porcji:
8
Czas smażenia:
35- 40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 200 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 150 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • Szczypta ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 250 g filetów z kurczaka
  • 80 g (kilka plastrów) boczku wędzonego
  • 1 serek kanapkowy ziołowy
  • 150 g ogórków konserwowych
  • 1 szt świeżej papryki czerwonej
  • 1 szt czerwonej cebuli (ok 80g)
  • 0,5 sałaty lodowej
  • 100 g gęstego majonezu
  • 100 g pikantnego ketchupu
  • Sól, pieprz, papryka ostra mielona, przyprawa do grosa, zioła prowansalskie do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Gotowe tortille dość szybko wysychają,  trzeba je przechowywać przykryte.

Przed zwinięciem można je lekko skropić zimną wodą.

Wrapy można pokroić na mniejsze porcje (1 szt na 2 części) i spiąć je wykałaczką jeśli się „nie trzymają”.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: Piersi kurczaka umyć, pokroić w paski ok 2x5cm, obsypać je przyprawami: solą , pieprzem, ostrą papryką, ziołami. Ułożyć w pojemniku do gotowania na parze. Boczek w plastrach obsmażyć z obydwu stron.

Krok 2 – Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, ustawić pojemnik do gotowania na parze z kurczakiem. Zamknąć pokrywą, gotować kurczaka – temperatura 105˚C, czas 20 minut, prędkość  1.

Krok 3 – Zdjąć pojemnik, przełożyć kurczaka do innego naczynia, ostudzić. Naczynie umyć, osuszyć.

Krok 4 – Przygotować ciasto na tortille: Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać wodę, dodać mąkę, oliwę i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką.  Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4.

Krok 5 – Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto do innego naczynia, pozostawić  na 10min przykryte ściereczką. Ciasto podzielić na 8 części, ulepić z nich kulki. Każdą rozwałkować na cienki, okrągły placek, jak najmniej podsypując mąką. Placki smażyć na suchej, średnio rozgrzanej patelni ok. 2 minuty z każdej strony, aż się lekko miejscami przyrumienią. Podsmażone tortille układać jedna na drugą, przykryć wilgotną ściereczką.

Krok 6 – Przygotować warzywa: cebulę obrać, pokroić w mniejsze kawałki ( na 4 części), paprykę oczyścić z nasion, pokroić na mniejsze części, sałatę lodową pokroić w paski.

Krok 7 – W naczyniu miksującym  założyć  trzpień do montażu tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 8 – Pokroić cebulę, ogórki i paprykę, w miarę konieczności  popychając  je popychaczem – czas 12 sekund, prędkość 6.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki przełożyć warzywa do innego naczynia. Naczynie opłukać, osuszyć.  Zamontować motylek. Do naczynia miksującego włożyć ketchup i majonez, dodać sól, pieprz i ostrą paprykę. Zamknąć pokrywę dzbanka i wymieszać sos – czas 15 sekund, obroty 2.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć sos do innego naczynia.

Krok 11 – Przygotować wrapy: Każdy placek smarować serkiem ziołowym. Na serku ułożyć pokrojoną sałatę, posypać papryką, ogórkami i cebulą. Pośrodku wzdłuż ułożyć paski kurczaka i boczek,  polać sosem majonezowym. Wrapy ciasno zwinąć  w roladki, podsmażyć najlepiej na patelni grillowej. Podawać gorące.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką