Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Torcik cynamonowo – jabłkowy

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6-8
Czas gotowania:
45 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
  • mieszadło
Składniki:

Ciasto

  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • kilka kropli aromatu do ciast arakowego lub migdałowego

 

Masa jabłkowa

  • ok. 800 g jabłek (600 g po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 50 g cukru (ilość zależy od kwaśności jabłek)
  • 80 g wody
  • 40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

Krem

  • 200 g śmietanki kremówki 36% dobrze schłodzonej
  • 80 g serka mascarpone
  • 30 g cukru pudru
  • Kilka kropli soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Potrzebna będzie okrągła forma do ciasta o średnicy ok 19-20 cm – dno wyłożone papierem do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga – masę jabłkową należy przygotować dopiero po upieczeniu ciasta a krem dopiero po ostudzeniu masy jabłkowej.

Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem.

Przygotowanie:

Krok 1 – Piekarnik rozgrzać do temp. 160˚C.

Krok 2 – Przygotować ciasto: do dzbanka włożyć motylek, wbić 3 jajka, wsypać 100 g cukru. Zamknąć pokrywę, ubijać – czas 6 minut, prędkość 4.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, do masy jajecznej wsypać (przesiać) przez sitko 80 g mąki tortowej, 0,5 łyżeczki cynamonu i 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Zamknąć pokrywę, wymieszać ciasto – czas 10 sekund, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, łopatką zebrać mąkę ze ścianek naczynia, zamknąć i pokrywę i wymieszać ponownie – czas 10 sekund, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć ciasto do okrągłej formy (ok. 19-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 160˚C, piec przez ok. 25 – 30 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia. Ciasto wyjąć, przestudzić.

Krok 6 – Przygotować masę jabłkową: ok. 800 g jabłek obrać, przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne. Przygotowanych jabłek powinno być ok. 600 g. Jabłka przekroić na mniejsze kawałki.

Krok 7 – W naczyniu miksującym założyć nóż. Włożyć 600 g przygotowanych jabłek. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Za pomocą łopatki zebrać jabłka na dno naczynia. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić jabłka – temperatura 85˚C, czas 15 minut prędkość 1.

Krok 9 – Do kubka wlać 80 g zimnej wody, wsypać 1 łyżeczkę żelatyny i 40 g budyniu waniliowego. Dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do jabłek wlać wymieszany budyń z żelatyną. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, wymieszać – temperatura 85˚C, czas 3 minuty, prędkość 3.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, masę jabłkową przełożyć na upieczony spód ciasta i łopatką równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Tak przygotowane ciasto przestudzić, włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Krok 12 – Przygotować krem: w dzbanku założyć motylek, wlać 200 g mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36%, dodać 30 g cukru pudru. Zamknąć pokrywę dzbanka , zamknąć zaślepkę. Ubić śmietankę – czas 50 sekund, prędkość 4. Uwaga! Czas ubijania śmietany może być różny w zależności od producenta/rodzaju śmietanki i od jej temperatury. Należy obserwować stopień ubicia śmietany podczas procesu.

Krok 13 – Otworzyć pokrywę, do ubitej śmietanki dodać 80 g serka mascarpone, 0,5 łyżeczki cynamonu i kilka kropli soku z cytryny. Zamknąć pokrywę, wymieszać krem – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 14 – Otworzyć pokrywę, łopatką wyłożyć krem na masę jabłkową i rozprowadzić go na całej powierzchni ciasta. Wstawić do lodówki, schłodzić.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ala

Ten torcik jest prze-py-szny.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszymy 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy