Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Torcik cynamonowo – jabłkowy

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6-8
Czas gotowania:
45 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
  • mieszadło
Składniki:

Ciasto

  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • kilka kropli aromatu do ciast arakowego lub migdałowego

 

Masa jabłkowa

  • ok. 800 g jabłek (600 g po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 50 g cukru (ilość zależy od kwaśności jabłek)
  • 80 g wody
  • 40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

Krem

  • 200 g śmietanki kremówki 36% dobrze schłodzonej
  • 80 g serka mascarpone
  • 30 g cukru pudru
  • Kilka kropli soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Potrzebna będzie okrągła forma do ciasta o średnicy ok 19-20 cm – dno wyłożone papierem do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga – masę jabłkową należy przygotować dopiero po upieczeniu ciasta a krem dopiero po ostudzeniu masy jabłkowej.

Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem.

Przygotowanie:

Krok 1 – Piekarnik rozgrzać do temp. 160˚C.

Krok 2 – Przygotować ciasto: do dzbanka włożyć motylek, wbić 3 jajka, wsypać 100 g cukru. Zamknąć pokrywę, ubijać – czas 6 minut, prędkość 4.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, do masy jajecznej wsypać (przesiać) przez sitko 80 g mąki tortowej, 0,5 łyżeczki cynamonu i 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Zamknąć pokrywę, wymieszać ciasto – czas 10 sekund, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, łopatką zebrać mąkę ze ścianek naczynia, zamknąć i pokrywę i wymieszać ponownie – czas 10 sekund, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć ciasto do okrągłej formy (ok. 19-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 160˚C, piec przez ok. 25 – 30 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia. Ciasto wyjąć, przestudzić.

Krok 6 – Przygotować masę jabłkową: ok. 800 g jabłek obrać, przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne. Przygotowanych jabłek powinno być ok. 600 g. Jabłka przekroić na mniejsze kawałki.

Krok 7 – W naczyniu miksującym założyć nóż. Włożyć 600 g przygotowanych jabłek. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Za pomocą łopatki zebrać jabłka na dno naczynia. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić jabłka – temperatura 85˚C, czas 15 minut prędkość 1.

Krok 9 – Do kubka wlać 80 g zimnej wody, wsypać 1 łyżeczkę żelatyny i 40 g budyniu waniliowego. Dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do jabłek wlać wymieszany budyń z żelatyną. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, wymieszać – temperatura 85˚C, czas 3 minuty, prędkość 3.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, masę jabłkową przełożyć na upieczony spód ciasta i łopatką równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Tak przygotowane ciasto przestudzić, włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Krok 12 – Przygotować krem: w dzbanku założyć motylek, wlać 200 g mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36%, dodać 30 g cukru pudru. Zamknąć pokrywę dzbanka , zamknąć zaślepkę. Ubić śmietankę – czas 50 sekund, prędkość 4. Uwaga! Czas ubijania śmietany może być różny w zależności od producenta/rodzaju śmietanki i od jej temperatury. Należy obserwować stopień ubicia śmietany podczas procesu.

Krok 13 – Otworzyć pokrywę, do ubitej śmietanki dodać 80 g serka mascarpone, 0,5 łyżeczki cynamonu i kilka kropli soku z cytryny. Zamknąć pokrywę, wymieszać krem – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 14 – Otworzyć pokrywę, łopatką wyłożyć krem na masę jabłkową i rozprowadzić go na całej powierzchni ciasta. Wstawić do lodówki, schłodzić.

Udostępnij:
5 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ala

Ten torcik jest prze-py-szny.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszymy 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za informację. Sprawdzimy i poprawimy przepis.

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek