Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
3
Czas gotowania:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
Składniki:
  • 2 pęczki szparagów

Sos beszamelowy:

  • 30 g masła
  • 25 g mąki pszennej
  • 300 g mleka
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 30 g tartego parmezanu

Dodatkowo:

  • naczynie żaroodporne do zapiekania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ostrzeżenia- Naczynie żaroodporne po wyjęciu z piekarnika jest gorące!!!

Przygotowanie:
  1. 2 pęczki szparagów umyć, osuszyć, odłamać twarde końce. Poukładać je obok siebie w naczyniu żaroodpornym do zapiekania.
  2. W naczyniu miksującym zamontować mieszadło. Dodać 30 g masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozpuścić masło. Temperatura 100°C, czas 2 minuty, prędkość 1.
  3. Zdjąć pokrywę, wsypać 25 g mąki pszennej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zrobić zasmażkę. Temperatura 100°C, czas 2 minuty, prędkość 2.
  4. Zdjąć pokrywę, wlać 300 g mleka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość zagotować. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 2.
  5. Zdjąć pokrywę, wsypać pół łyżeczki soli, pół łyżeczki gałki muszkatołowej i 15 g tartego parmezanu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko wymieszać. Temperatura 100°C, czas 1 minuta, prędkość 2.
  6. Zdjąć pokrywę, sos beszamelowy wylać do naczynia na szparagi. Na wierzch posypać pozostałe 15 g tartego parmezanu.
  7. Piekarnik nagrzać do 180°C, zapiekać szparagi (bez przykrycia) 20 minut.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy