Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
3
Czas gotowania:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
Składniki:
  • 2 pęczki szparagów

Sos beszamelowy:

  • 30 g masła
  • 25 g mąki pszennej
  • 300 g mleka
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 30 g tartego parmezanu

Dodatkowo:

  • naczynie żaroodporne do zapiekania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ostrzeżenia- Naczynie żaroodporne po wyjęciu z piekarnika jest gorące!!!

Przygotowanie:
  1. 2 pęczki szparagów umyć, osuszyć, odłamać twarde końce. Poukładać je obok siebie w naczyniu żaroodpornym do zapiekania.
  2. W naczyniu miksującym zamontować mieszadło. Dodać 30 g masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozpuścić masło. Temperatura 100°C, czas 2 minuty, prędkość 1.
  3. Zdjąć pokrywę, wsypać 25 g mąki pszennej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zrobić zasmażkę. Temperatura 100°C, czas 2 minuty, prędkość 2.
  4. Zdjąć pokrywę, wlać 300 g mleka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość zagotować. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 2.
  5. Zdjąć pokrywę, wsypać pół łyżeczki soli, pół łyżeczki gałki muszkatołowej i 15 g tartego parmezanu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko wymieszać. Temperatura 100°C, czas 1 minuta, prędkość 2.
  6. Zdjąć pokrywę, sos beszamelowy wylać do naczynia na szparagi. Na wierzch posypać pozostałe 15 g tartego parmezanu.
  7. Piekarnik nagrzać do 180°C, zapiekać szparagi (bez przykrycia) 20 minut.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką