Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Spaghetti z pulpecikami i sosem pomidorowym

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
4
Czas pieczenia:
45 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:

Pulpeciki:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego lub z indyka
  • 60 g cebuli
  • 30 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 10 g mąki ziemniaczanej (2 łyżeczki)
  • 20 g oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 30ml wody (miarka)

 

Sos pomidorowy:

  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 g wody
  • 1 mała cebula (80g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

 

Pozostałe:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 50 g tartego sera parmezan do posypania
  • Świeża bazylia do dekoracji
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast sera parmezan można podać tarty ser żółty.

Przygotowanie:
  1. Przygotować pulpeciki: Do dzbanka włożyć nóż, włożyć 60 g obranej, przekrojonej na mniejsze części cebuli, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Posiekać- czas 6 sekund, prędkość 8.
  2. Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć cebulę na dno naczynia, dodać 20 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
  3. Otworzyć pokrywę, lekko przestudzić. Do cebuli dodać 400 g mięsa mielonego, 40 g bułki tartej, 1 jajko, 30 g wody, 10 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę – czas 25 sekund, prędkość 4.
  4. W pojemniku do gotowania na parze i tacce położyć wąskie paski papieru do pieczenia tak, aby para mogła swobodnie krążyć w pojemniku (nie szczelnie).
  5. Otworzyć pokrywę. Dłońmi zwilżonymi wodą z masy formować okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, układać je w pojemniku do gotowania na parze.
  6. Do naczynia miksującego wlać 1,2 litra wody, zamknąć pojemnikiem z mięsem, przykryć pokrywą i gotować – program para, 20 minut.
  7. Przygotować sos: W dzbanku umieścić nóż, włożyć 3 obrane ząbki czosnku i 80 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 7.
  8. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia, wlać 20 g oleju do smażenia, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
  9. Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać 400 g pomidorów krojonych z puszki, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki , łyżeczkę ziół prowansalskich, wlać 100 g wody. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1.
  10. Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić. Do sosu włożyć przygotowane pulpeciki, wymieszać łopatką.
  11. Makaron spaghetti ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  12. Pulpeciki z sosem podawać z ugotowanym makaronem, posypane serem parmezan i udekorowane świeżymi listkami bazylii.
Udostępnij:
4.2 5 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marek

Pycha polecam

Zobacz również
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango