Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Spaghetti z pulpecikami i sosem pomidorowym

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
4
Czas pieczenia:
45 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:

Pulpeciki:

  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego lub z indyka
  • 60 g cebuli
  • 30 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 10 g mąki ziemniaczanej (2 łyżeczki)
  • 20 g oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 30ml wody (miarka)

 

Sos pomidorowy:

  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 g wody
  • 1 mała cebula (80g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

 

Pozostałe:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 50 g tartego sera parmezan do posypania
  • Świeża bazylia do dekoracji
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast sera parmezan można podać tarty ser żółty.

Przygotowanie:
  1. Przygotować pulpeciki: Do dzbanka włożyć nóż, włożyć 60 g obranej, przekrojonej na mniejsze części cebuli, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Posiekać- czas 6 sekund, prędkość 8.
  2. Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć cebulę na dno naczynia, dodać 20 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
  3. Otworzyć pokrywę, lekko przestudzić. Do cebuli dodać 400 g mięsa mielonego, 40 g bułki tartej, 1 jajko, 30 g wody, 10 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę – czas 25 sekund, prędkość 4.
  4. W pojemniku do gotowania na parze i tacce położyć wąskie paski papieru do pieczenia tak, aby para mogła swobodnie krążyć w pojemniku (nie szczelnie).
  5. Otworzyć pokrywę. Dłońmi zwilżonymi wodą z masy formować okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, układać je w pojemniku do gotowania na parze.
  6. Do naczynia miksującego wlać 1,2 litra wody, zamknąć pojemnikiem z mięsem, przykryć pokrywą i gotować – program para, 20 minut.
  7. Przygotować sos: W dzbanku umieścić nóż, włożyć 3 obrane ząbki czosnku i 80 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 7.
  8. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia, wlać 20 g oleju do smażenia, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
  9. Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać 400 g pomidorów krojonych z puszki, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki , łyżeczkę ziół prowansalskich, wlać 100 g wody. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1.
  10. Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić. Do sosu włożyć przygotowane pulpeciki, wymieszać łopatką.
  11. Makaron spaghetti ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  12. Pulpeciki z sosem podawać z ugotowanym makaronem, posypane serem parmezan i udekorowane świeżymi listkami bazylii.
Udostępnij:
4.2 5 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marek

Pycha polecam

alicja.dulib@gmail.com

Potwierdzam, bardzo smaczne danie.

Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek