Zamiast sera parmezan można podać tarty ser żółty.
Przygotowanie:
Przygotować pulpeciki: Do dzbanka włożyć nóż, włożyć 60 g obranej, przekrojonej na mniejsze części cebuli, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Posiekać- czas 6 sekund, prędkość 8.
Otworzyć pokrywę, łopatką zgarnąć cebulę na dno naczynia, dodać 20 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
Otworzyć pokrywę, lekko przestudzić. Do cebuli dodać 400 g mięsa mielonego, 40 g bułki tartej, 1 jajko, 30 g wody, 10 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę – czas 25 sekund, prędkość 4.
W pojemniku do gotowania na parze i tacce położyć wąskie paski papieru do pieczenia tak, aby para mogła swobodnie krążyć w pojemniku (nie szczelnie).
Otworzyć pokrywę. Dłońmi zwilżonymi wodą z masy formować okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, układać je w pojemniku do gotowania na parze.
Do naczynia miksującego wlać 1,2 litra wody, zamknąć pojemnikiem z mięsem, przykryć pokrywą i gotować – program para, 20 minut.
Przygotować sos: W dzbanku umieścić nóż, włożyć 3 obrane ząbki czosnku i 80 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 7.
Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia, wlać 20 g oleju do smażenia, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać 400 g pomidorów krojonych z puszki, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki , łyżeczkę ziół prowansalskich, wlać 100 g wody. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Pycha polecam
Dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszymy i życzymy udanego gotowania 🙂
Potwierdzam, bardzo smaczne danie.
Bardzo się cieszymy, że przepis udany -)