Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sos ciemny podstawowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 5 min
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
do 10 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 szt. cebuli (ok 100g)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g miękkiego masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • Pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Sos można doprawiać do smaku różnymi przyprawami: majerankiem, ziołami, papryką ostrą.

Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym założyć nóż. Cebulę obrać, przekroić na 4 części, włożyć do naczynia miksującego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać cebulę. Czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścianek naczynia. Włożyć masło, zamknąć naczynie pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę. Podsmażyć cebulę  – temperatura 120˚C, czas 5minut, obroty 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać koncentrat pomidorowy i mąkę, podsmażyć  – temperatura 120˚C, czas 3 minuty, obroty 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, założyć motylek do mieszania. Wlać bulion, dodać przyprawy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować sos – temperatura 100˚, czas 7 minut, obroty 1.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado