Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sos ciemny podstawowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 5 min
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
do 10 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 szt. cebuli (ok 100g)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g miękkiego masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • Pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Sos można doprawiać do smaku różnymi przyprawami: majerankiem, ziołami, papryką ostrą.

Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym założyć nóż. Cebulę obrać, przekroić na 4 części, włożyć do naczynia miksującego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać cebulę. Czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścianek naczynia. Włożyć masło, zamknąć naczynie pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę. Podsmażyć cebulę  – temperatura 120˚C, czas 5minut, obroty 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać koncentrat pomidorowy i mąkę, podsmażyć  – temperatura 120˚C, czas 3 minuty, obroty 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, założyć motylek do mieszania. Wlać bulion, dodać przyprawy. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować sos – temperatura 100˚, czas 7 minut, obroty 1.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek